Спазват ли се правилата за отдих на брега на река Дунав в Сандрово?

13
Спор между рибари и любители на джетове
Спор между рибари и любители на джетове Видео: Русе Медиа

Спор между рибари и любители на джетове

Напрежение между рибари и любители на джетове се трупа в село Сандрово, предава Русе Медиа. Спорът е кой спазва правилата за отдих на брега на река Дунав. Според рибарите хората, които идват да карат джетове, пречат на лодките да излизат в реката, правят вълни, късат мрежите и гонят рибата. От другата страна отхвърлят обвиненията и твърдят, че идват да се забавляват, без да пречат на рибарите. И двете страни заявяват, че река Дунав е на всички и че искат да разпускат на спокойствие.

Рибарите са направили подписка срещу джетовете, която тази седмица ще бъде внесена в областната администрация в Русе. Подкрепя и ги и кметът на Сандрово Георги Пенков.

От място за отдих се обърна в спорт за джетовете и техните атракции. И не може вече, нито рибарите могат да си пускат лодките спокойно, нито хората да идват на отдих на река Дунав. Тази година ситуацията ескалира – всеки, които има джет, идва на нашия бряг, завзема цялата брегова линия и въобще нямаме достъп до реката“, казва Георги Пенков.

Всъщност подписки по този проблем се правят от 3-4 години. „Идват, държат се арогантно и карат, без да се съобразяват с другите лодки в Дунава. Карат там, където пускаме мрежите си, минават през мрежите, вкарват колесарите си вътре и ги държат във водата, никой не може да си извади лодката. Държат се, като че ли Дунавът е техен, мястото е тяхно, За да няма повече ексцесии, молим тези институции, които трябва да се занимават с тях, да дойдат, защото имаме звънене повече от 50 пъти на 112, никой не обръща внимание. Трябва ли да стане някакъв инцидент, за да обърнат внимание тогава. Има знаци поставени от АППД, че тук е забранено да се правят вълни, има знак къде могат да карат джетовете, има обозначено място 4-5 км, но те не отиват там, а си карат тук и чакаме да стане някой инцидент“, споделя Тодор Тодоров.

Рибарите коментират още, че си плащат билети, за да ловят риба, а това става невъзможно заради джетовете. „Заемат цялата брегова линия, няма откъде дори да се мине, да си пуснеш лодката. Тук всичко е с шатри, с колесари, с джипове, с огньове и най-лошото – оставят си всичката мръсотия, ние сме длъжни да им я чистим“, обяснява Валери Цековски.

Мариана Русева се притеснява, че може да стане инцидент. „Возят си децата с голяма скорост, деца на 9-10 години отпред на джета, може да стане беля. Падне ли дете, Дунавът влачи. Освен това са супер арогантни. Като им направя забележка, ми казват: стой си вкъщи и си гледай сериалите. Кои са те? Аз съм любител рибар, Дунавът е на всички. Не би трябвало да постъпват по този начин и да бъдат безнаказани“, казва жената.

Река Дунав е на всички – това заявяват и любителите на джетове, като цитират и Закона за водите. Според тях рибарите нямат основания за претенции. „Винаги сме се съобразявали с всички – плажуващи, рибари. Колесарите и колите ни са прибрани и не им пречим по никакъв начин. Съобразяваме се, когато постъпват в Дунава, когато излизат. Ако има някой с джет, съобразява се вътре да не им прави вълни и да могат да излязат спокойно на брега, да си качат лодките на колесарите“, казват хора с джетове.

Те обясняват, че не се занимават с водомоторен спорт, а се забавляват. „Забавляваме децата, разхождаме ги, дърпаме ги. Всички деца са покрай нас, оборудвани са с жилетки. Това е единствено и само за забавление. Не знам какво им пречим“, казват още любителите на джетовете.

Рибарите споделят, че по принцип нямат нищо против срещу хората с джетовете, но искат да ги карат на регламентираните места, които не са непосредствено на плажа, а са указани със знаци. Казват още, че е работа на Гранична полиция да следи за реда по реката и да сезира органите, които да наложат санкции при нарушения. Рибарите са готови на протест, ако от институциите не вземат мерки за разрешаване на проблема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    20
    Покана
    Елате на кея да си пускате лодките и джетовете.Удобно е.Двама от ГЕРБ ще Ви съдействат при спускането със лостове,лебедки и физическа сила.Единият прилича на джуджето Хаяско,а другият на бостанско плашило,липсват му консерви и скъсана сламена шапка по това ще ги познаете.Ако ги няма викайте с все сила в посока с.Красен или Червена Вода.Все единият ще чуе и ще се домъкне.Дайте им по една бира и цаца.Капиш?
  • 1
    19
    До Спонсор
    Ти какви методи за риболов ползваш?
  • 5
    18
    до 17
    Сега има пазарна икономика, мантра „държавата е лош стопанин„ и пазарни интереси
  • 8
    17
    Русенче
    По времето на соца когато бях дете първо имаше градски плаж на Дунава до остров Матей с безплатни съблекални и душове. Имаше и скара- бира за стотинки, организираха мис и мистър Русе. После в града направиха т.н. плаващ басейн "Лебеда" отново с минимален вход, съблекални и душове. После построиха в парка на младежта три басейни за големи, по-малки и за деца. Направиха и плаж на остров Лиляка с корабче, което превозваше плажуващите на този остров нагоре по реката след хижа Приста. Тогава нямаше и джетове. А сега?
  • -3
    16
    Спонсор
    Ся, българина ще бъде оправен само с БУХАЛКА за БЕЙЗБОЛ! Има и друг цяр! Върху колесарчетата по едно дунаритно сапунче/май 420 грама беше и запалчица 2 метра с КД 8 май беше! И после ша има, кой ми сра в гащите? И няма да има рев после!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари