Спасиха родилка с тежко усложнение и бебето ѝ в болница Токуда

1
37-годишната жена е претърпяла 5-часова операция
37-годишната жена е претърпяла 5-часова операция Снимка: Архив

Наложило се е матката на 37-годишната жена да бъде отстранена

В "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда" бе извършена сложна и животоспасяваща операция, която успешно спаси живота на 37-годишна жена и нейното новородено бебе. Жената страдала от едно от най-тежките усложнения в акушерството - плацента превия и перкрета. Операцията бе извършена от мултидисциплинарен екип, включващ акушер-гинеколози, анестезиолози, неонатолози и уролози.

Още в ранните етапи на бременността, при пациентката е била потвърдена предлежаща плацента с подозрение за абнормното ѝ прикрепване към маточната стена и обхващане на маточната шийка. Този риск налага насочването ѝ към проф. Петър Марков, началник на Клиниката по акушерство и гинекология в "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда", и неговия екип за проследяване и оперативно родоразрешение.

Планирането на цезаровото сечение започва месец преди операцията. В рамките на този период пациентката е подложена на активно наблюдение и медикаментозна профилактика за подпомагане белодробната зрялост на плода. Извършени са множество образни изследвания, включително ядрено-магнитен резонанс, който потвърждава тежката степен на предлежаща плацента и патологично прирастване към предната маточна стена, обхващащо и пикочния мехур.

При внезапно появили се силни болки в корема и наличие на значително количество кръв в урината, пациентката е откарана спешно в операционната зала. Операцията, продължила около пет часа, бе водена от проф. Марков и д-р Иван Стоименов, които полагат неимоверни усилия за овладяване на хирургичното кървене и стабилизиране на пациентката. В хода на интервенцията се ражда момиченце с тегло 1640 грама, което е поето от специалистите от Отделението по неонатология и остава под тяхното активно наблюдение.

Поради сложността на случая и риска за живота на майката, е било наложително да се извърши хистеректомия (отстраняване на матката). Използвана е високотехнологична система за преливане на автоложна кръв, която събира загубената кръв, филтрира я и я прелива обратно в пациента, което допринася за минимизиране на кръвните загуби.

Проф. Марков подчерта, че това е едно от най-сериозните предизвикателства в акушерството, поради риска от остро и масивно кървене по време на операцията. Успешното приключване на този случай е резултат от работата на усъвършенстван мултидисциплинарен екип, специализиран в лечението на такива комплексни и високорискови случаи.

Пациентката изрази своята благодарност към екипа за безрезервните грижи и високия професионализъм, демонстриран по време на сложната интервенция.

„Благодарна съм за безрезервните грижи, които бяха на повече от високо ниво, за организацията и изпълнението на сложната интервенция, за професионализма и човешкото отношение на всички медицински специалисти, които се бориха да оцелея“, посочи пациентката.

След успешното изписване, тя и бебето ѝ са вече у дома, като възстановителният период продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари