Спасен американски турист дари 12 000 лева на ПСС

0
След като оцелява след падане от 220 метра в Пирин, Джеймс Барлоу се завръща, за да благодари и да подкрепи спасителите си
След като оцелява след падане от 220 метра в Пирин, Джеймс Барлоу се завръща, за да благодари и да подкрепи спасителите си

След като оцелява след падане от 220 метра в Пирин, Джеймс Барлоу се завръща, за да благодари и да подкрепи спасителите си

Американският морски пехотинец Джеймс Барлоу, капитан от Военноморските сили на САЩ, оцелява по чудо след сериозно падане от 220 метра височина в Пирин през ноември 2023 година. След дълъг период на възстановяване и няколко животоспасяващи операции, Барлоу се завръща в България, за да благодари на екипа от Планинската спасителна служба (ПСС), които го спасяват, и дарява 12 000 лева за обучението на планинските спасители.

Историята на Джеймс започва на 5 ноември 2023 година, когато той се отправя към връх Вихрен, един от най-високите върхове в България. Минути след като покорява върха, обаче, животът му се променя драстично. „Не помня как паднах, ударих главата си, получих мозъчен кръвоизлив и загубих съзнание“, спомня си капитанът, предаде bTV.

Падането е изключително тежко — той се спуска със скорост от 60 километра в час и пада от височина над 200 метра. В резултат на бурния вятър, мъглата и студа, Джеймс изпада в тежка хипотермия. Междувременно, съпругата му усеща, че нещо не е наред, и търси помощ. Благодарение на нейните бързи действия и помощта на техния малък син, който успява да извади GPS координатите от телефона на баща си, спасителите започват търсенето.

Незабавно 20 планински спасители се насочват към мястото, където е изчезнал туристът. Иво от ПСС е първият, който го открива, цели 10 часа след инцидента. „За нас беше изненада, че той е жив. Очите ни станаха огромни, когато той отговори“, споделя спасителят.

Барлоу е откаран по спешност във ВМА, където лекарите се борят за живота му. След месец на интензивно лечение, той се събужда от комата в болница в САЩ. Днес, вече напълно възстановен, Джеймс Барлоу се връща в България, за да изрази своята благодарност към хората, които му спасиха живота. Освен с думи, той изразява благодарността си и с действие, като дарява 12 000 лева на Планинската спасителна служба за обучение на екипа.

Бих искал искрено да благодаря на своите спасители. Благодаря ви много. Признателен съм за всичките усилия да ми спасят живота“, казва Джеймс. Това дарение ще помогне за подобряване на квалификацията на спасителите, които ежедневно рискуват живота си, за да спасяват хора в нужда.

Впечатлението, което оставя срещата с Барлоу, е силно както за него, така и за спасителите. „Винаги е много впечатляващо, когато срещнеш някой, на когото си успял да помогнеш, и виждаш в очите му, че той е благодарен“, споделя Иво от ПСС.

По време на престоя си в България, Джеймс Барлоу и семейството му решават да изкачат връх Вихрен за втори път, заедно с Иво и неговите синове. Неочаквано, при това изкачване, Барлоу намира изгубената си кредитна карта, която все още функционира.

Аз и моето семейство сме ви благодарни за цял живот, защото без тези невероятни хора тук в България, нямаше да бъда тук, щях да съм умрял в планината. Има добри хора по света, които наистина искат да помагат на другите“, завършва Джеймс Барлоу с дълбока признателност към българските планински спасители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Путин Хуйло
    С никнейм Българин въпреки че съм миришещ на контейнер бесарабски гей циганин исках да кажа,че американските морски пехотинци са една банда ПеПеруги,които ядат бой където и да ги хванат - последно ги биха и ебаха талибаните в Афганистан,та трябваше панически да се изнасят със самальотите,хахаха - иначе аз съм същата ДеБил-ПеПеруга дето е писала коментари 3,4 и 6 - трябва да заработя за мазното кафенце и за едно негърско лайненце
  • 2
    7
    УСраински гей-рой
    Охххх много здраво ме наебаха и биха на фронта край Курск. Много ми хареса,исках още и още. Чувам че скоро щели да ощастливят и киевската нашмъркана маймуна и щели да го ебат докато вика Слава на Русия!!!!
  • 1
    6
    Българин
    Американските морски пехотинци са наши братя, за разлика от гнусните руски свинчуги, като коментатори 1 и 5
  • -1
    5
    до 4-тия олигофрен
    еврогейските тролищаци са залели рано-рано интернет пространството с безсмисленото си и вредно съществуване. Кви братя са ти хамериканците на тебе, бе, хюмне продажно? Да го турим на макя ти в гроба и гнусен аналноподатлив атлантик жалък
  • 0
    4
    Слава на Украйна!
    Американските морски пехотинци са наши братя, за разлика от гнусните руски свинчуги, като коментатор 1
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари