Социалната мрежа X на Илон Мъск e под ударите на осем европейски държави

1
Noyb предприе съдебни действия срещу X във връзка с практиките ѝ за събиране на данни за обучение на ИИ
Noyb предприе съдебни действия срещу X във връзка с практиките ѝ за събиране на данни за обучение на ИИ Снимка: AP

Noyb предприе съдебни действия срещу X във връзка с практиките ѝ за събиране на данни за обучение на ИИ

Група за защита на личните данни, базирана във Виена, е подала жалби в осем европейски държави срещу социалната мрежа X на Илон Мъск заради това, че компанията незаконно е въвела лични данни на потребителите в своята технология за изкуствен интелект без тяхно съгласие. Тези жалби идват след като по-рано през месеца ирландската Комисия за защита на данните предприе съдебни действия срещу X поради съмнения за неправомерни практики при събирането на данни за обучение на изкуствен интелект.

Според Европейския център за цифровите права (Noyb), X е започнала да използва необратимо личните данни на над 60 милиона европейски потребители в своята технология за изкуствен интелект Grok, без да информира или да получи съгласие от потребителите. Групата критикува X, че никога не е уведомила проактивно потребителите си за тази употреба на данни, като много от тях са разбрали за това чрез вирусна публикация на 26 юли.

Миналата седмица ирландската Комисия за защита на данните заяви, че X е преустановила обработването на лични данни за своята технология. Въпреки това, основателят на Noyb, Макс Шремс, изрази недоволство, че Комисията не е разгледала основния въпрос за законосъобразността на тази практика, а само е предприела мерки, които не решават основния проблем.

Noyb също изрази загриженост относно съдбата на вече събраните данни в рамките на Европейския съюз и призова за пълно разследване. За целта групата е подала жалби в осем държави – Австрия, Белгия, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Нидерландия и Испания, и настоява за спешни действия от страна на органите за защита на данните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари