Солаковият хан – от разруха към нов живот!

0
Букурещ предприема конкретни стъпки за запазване на историческия паметник
Букурещ предприема конкретни стъпки за запазване на историческия паметник

Букурещ предприема конкретни стъпки за запазване на историческия паметник

Кметът на румънската столица Букурещ Никушор Дан съобщи днес за важен етап в реставрацията на историческата сграда Солаковия хан. По информация от агенция "Аджерпрес", металната конструкция, която е от ключово значение за стабилността на сградата, вече е монтирана в сутерена на основното тяло. Освен това, дървеното скеле, предназначено да поддържа тухлените сводове, също е завършено, подчерта кметът в публикация на официалната си страница във Facebook.

Екипите на общинската компания ТСМВ продължават да работят активно, като паралелно се изграждат бетонните основи и се извозват отпадъците, като до момента са изчистени около 75% от планираното количество.

Следващият етап от проекта включва монтиране на метална конструкция на главната фасада, като се поставя специален акцент върху съхранението на съществуващите декоративни елементи, добави Дан.

През април месец, кметът обяви, че започва проект на стойност седем милиона леи, насочен към обезопасяването на Солаковия хан – емблематична за Букурещ сграда, построена през 1859 година и "оставена в разруха" през последните години.

Започваме работа по обезопасяването на Солаковия хан, една от най-старите граждански сгради в Букурещ и исторически паметник. Нашата цел е да направим сградата безопасна, като подкрепим фасадите, основите на съседните имоти и вътрешните елементи. Очаква се този процес да приключи до края на годината, след което ще сформираме интердисциплинарна комисия, която да определи бъдещето на сградата“, заяви тогава Никушор Дан на пресконференция.

През юни 2023 година, Генералният съвет на Букурещ прие решение за обезопасяване, запазване и защита на Солаковия хан, като срокът за изпълнение на проекта е 16 месеца.

Солаковият хан, който е част от Списъка на историческите паметници на Букурещ, е в напреднал стадий на разрушение и представлява сериозна опасност от срутване. Сградата е класифицирана в първа степен на сеизмичен риск, според доклада на експертите. За да се запази това културно наследство, е необходимо спешно да се предприемат мерки за неговото обезопасяване и защита.

Построен в годината на обединението на княжествата Влахия и Молдова, известна като „малкото обединение“, Солаковият хан е служил като убежище за българските революционери, сред които Христо Ботев, Васил Левски и Любен Каравелов.

Сградата носи името на братята Солакоглу от Свищов, които през 1859 година построяват имота с търговска цел – фабрика за макарони. През годините обаче, ханът се превръща в подслон за българските революционери, избягали в Румъния. Именно в двора на хана, Христо Ботев и Васил Левски преживяват една сурова зима през 1868 година, а на първия етаж на сградата Любен Каравелов издава вестниците "Свобода" и "Независимост", както и списание "Знание".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари