Софиянци печелят с 1000 лева повече от жителите на другите градове в страната

1
Средната заплата в столицата достига нови висини, докато другите градове остават в застой
Средната заплата в столицата достига нови висини, докато другите градове остават в застой

Средната заплата в столицата достига нови висини, докато другите градове остават в застой

Разликата между средната заплата в София и по-големите градове на страната надхвърля 1000 лева. Това става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на годината.

Средната работна заплата в столицата вече е 3130 лева, което представлява увеличение от 100 лева само за три месеца. Най-ниските средни възнаграждения са регистрирани в областите Смолян, Благоевград, Силистра и Кюстендил, където заплатите са наполовина по-ниски от тези в София.

Икономистът доц. Красен Станчев от Института за пазарна икономика посочи в ефира на NOVA, че българите през 2023 година са натрупали 10 пъти повече външни спестявания. Той отбелязва, че София представлява малко под половината от българската икономика, а разликата в заплатите между градовете намалява спрямо преди пет години. Освен това, около 36% от вноса в столицата идва от други части на страната. Доц. Станчев добавя, че работата на българи в чужбина се счита за чуждестранна инвестиция, а не за вътрешна икономическа активност.

Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН) акцентира върху значението на предсказуемостта и усвояването на постоянните ресурси. Според него ниската инфлация в страната е за сметка на по-ниските цени на храните, което създава натиск върху производителите. Пример за това е трикратното надвишаване на квотата за внос на яйца. Въпреки че София води по доходи, само на 10 километра от града се наблюдава рязка разлика. Разликата между село и град остава голяма, което подчертава необходимостта от регионална политика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    88
    Има два вида пари: Тези, които са в София и тези, които пътуват към София!
  • 3
    2
    Стефан
    В България съществува дискриминация на база София. Имам няколко познати, които работиха във фирми в страната. Те се преместиха да работят в София, в същите фирми и на същата длъжност, но заплатите им са значително по-високи. Отдавна казвам,че благосъстоянието на София се крепи на ограбването на останалата част от страната.Ако в Русе БАН направи археологически разкопки и се намерят артефакти не очаквайте да ги видите впоследствие в окръжния музей. Търсете ги в музея на БАН срещу президентството.
  • 7
    1
    Ивн
    Плюс парите от Моста да си правят магистрали до морето Нас кучета ни яли
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!