София увековечава паметта на двама изтъкнати лекари

0
Столична лекарска колегия почита приноса на професорите Драган Бобев и Милан Миланов
Столична лекарска колегия почита приноса на професорите Драган Бобев и Милан Миланов Снимка: Пресцентър

Столична лекарска колегия почита приноса на професорите Драган Бобев и Милан Миланов

В столицата на България ще бъдат поставени паметни плочи в чест на двама забележителни български лекари, оставили трайна следа в развитието на медицината и здравеопазването в страната. Инициативата е на Столичната лекарска колегия и цели да отдаде заслужена почит на професор Драган Бобев и професор Милан Миланов за техния неоценим принос в спасяването и лечението на хиляди пациенти.

Увековечаване на паметта на проф. Драган Бобев

Паметната плоча с лика на професор Драган Бобев ще намери своето място в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна - ИСУЛ", където се намира Клиниката по детска клинична хематология и онкология, предава БТА. Именно тук професорът е посветил дълги години от своя професионален път.

Проф. Бобев е оставил неизличима следа в историята на българската медицина като ръководител на екипа, осъществил първата в България трансплантация на костен мозък. Той е и създател на Програмата за трансплантация на костен мозък в България. Неговият принос в развитието на педиатрията и детската онкохематология е безспорен, като въвежда световни стандарти в лечението на злокачествени заболявания при децата.

Георги Бобев, синът на проф. Бобев, сподели: "Много приятно сме изненадани и сме благодарни за инициативата на столичната колегия. Тази новина ни донесе много позитивни емоции, тъй като е израз на отношението на лекарската гилдия към създаденото от баща ми."

Почит към проф. Милан Миланов

Барелефът на професор Милан Миланов ще бъде поставен в сградата на Столичната лекарска колегия на улица "Ами Буе". Проф. Миланов е бил председател на организацията в периода 2012-2017 година.

Професор Миланов е известен като доайен на българската анестезиология, реанимация и спешна медицина. Основната част от професионалния му път преминава в Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Николай Иванович Пирогов", където работи в продължение на 40 години. Той е носител на орден "Стара планина" - първа степен за изключителните си заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика в България.

Вера Миланова, дъщерята на професора, изрази своята благодарност: "Искрено сме благодарни, аз и майка ми, за честта, която лекарите оказват в памет на баща ми. Там където е, той със сигурност би се зарадвал на тази инициатива."

Очаквания за съдействие от столичните власти

Управителният съвет на Столичната лекарска колегия се надява на максимално съдействие от страна на столичните власти за бързото поставяне на барелефите на подходящите сгради, свързани с биографиите на двамата професори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари