Сняг в планините изпраща необичайно топлия септември

0
НИМХ прогнозира температурен шок и обилни валежи
НИМХ прогнозира температурен шок и обилни валежи

НИМХ прогнозира температурен шок и обилни валежи

В края на септември жителите на България ще станат свидетели на рядко метеорологично явление - рязък преход от летни температури до снеговалеж в планинските райони. Това съобщи Анастасия Стойчева, специалист от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), в сутрешния блок "Денят започва".

Според прогнозите на синоптиците, следващите дни ще донесат истинско лятно време, въпреки че календарната есен вече е настъпила. Температурите ще достигнат летни стойности между 30 и 33 градуса по Целзий в по-голямата част от страната. Дори в столицата София е възможно живакът да се изкачи до 30 градуса.

"Следващите дни ще имаме температури от порядъка на 30 - 33 градуса. Това е доста по-топло. Най-топлият ден ще е събота. В София също е възможно да се достигнат температура от 30 градуса. Повишават се както максималните така и минималните температури. Следващите сутрини няма да са така хладини", обясни Стойчева.

Експертът подчерта, че докато в събота се очакват високи температури, в понеделник и вторник ще настъпи рязка промяна. Температурите ще се понижат значително, достигайки стойности от около 14-15 градуса по Целзий. Това драстично понижение ще бъде придружено от обилни валежи, особено в Централна България, където се очакват над 50 литра на квадратен метър.

Интересното в прогнозата е, че в последните два дни на септември, освен дъжд в низините, се очаква и снеговалеж във високите части на планините. Това необичайно явление подчертава непредсказуемостта на времето през преходните сезони.

Валежите няма да се ограничат само до края на септември, а ще продължат и през първите дни на октомври, маркирайки истинското начало на есента.

За последното тримесечие на 2024 година - октомври, ноември и декември, специалистите от НИМХ прогнозират средни температури, които ще бъдат с около половин до един градус над нормата за сезона. Това предполага по-мека есен и начало на зимата, въпреки очакваните резки промени в края на септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари