Снимки с Ким Чен-ун разкриват недеклариран завод за ядрени бомби край Пхенян

2
Точната локация на обекта не е оповестена
Точната локация на обекта не е оповестена Снимка: БТА / АP

Точната локация на обекта не е оповестена

Севернокорейско предприятие за обогатяване на уран, показано за първи път на снимки, може да разкрие съществуването на нов, недеклариран досега обект за производство на ядрени оръжия, разположен в покрайнините на столицата Пхенян, съобщава агенция „Ройтерс“. Оценката се базира на анализ на експерти, които сравняват кадрите с налични сателитни изображения.

Кадрите бяха разпространени от Северна Корея в петък, когато местните медии излъчиха посещението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в завод за обогатяване на уран. Лидерът призова за увеличаване на производството на ядрени материали, които да бъдат използвани за разширяване на ядрения арсенал на страната. Въпреки това, точната локация на обекта не беше разкрита в официалната информация.

Наблюдателите предполагат, че обектът може да е т.нар. завод Кансон, за който се смята, че е ангажиран с обогатяване на уран. Според експерта по ядрено неразпространение Джефри Луис от Института за международни изследвания в Мидълбъри, разпространените кадри съвпадат с наличните сателитни снимки на обекта. По данни на анализа, комплексът вероятно е построен през 2024 година.

През последните години сателитни изображения разкриват строителни дейности в други ядрени съоръжения на Северна Корея, като този в Йонбьон – основния център за ядрени изследвания на страната. Според анализаторите, Кансон може да е свързан инфраструктурно с този комплекс.

През юни 2024 година, ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи, че нова сграда е била построена в комплекса Кансон. Той отбеляза, че съоръжението споделя архитектурни и технологични характеристики с центровете за обогатяване на уран в Йонбьон.

По време на последното си посещение в обекта, Ким Чен-ун подчерта нуждата от „експоненциално увеличаване“ на ядрения арсенал чрез разширяване на броя на центрофугите и използването на по-усъвършенствани технологии. Според сайта „38 Норт“, който специализира в анализи на Северна Корея, показаните кадри свидетелстват за значителен напредък в програмата за обогатяване на уран. „Въпреки че размерът на каскадите от центрофуги не достига обема, който Ким би искал, напредъкът е все пак значителен“, се казва в коментара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    русенец
    Момчето може да не е знаело, че ТРЯБВА ДА ДЕКЛАРИРА каквото и да е.:)
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Наблюдател
    Комедианти от първата снимка, за три години постигнахте "огромен успех", успяхте да съсипете граденото с много труд, усърдие...
  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!