Смъртността от инсулт у нас засяга все повече млади хора

0
Смъртността от инсулт в България е четири пъти по-висока от Европа
Смъртността от инсулт в България е четири пъти по-висока от Европа

Смъртността от инсулт в България е четири пъти по-висока от Европа

Статистиката е стряскаща – смъртността от инсулт в България е четири пъти по-висока от средната за Европа, а лекарите предупреждават, че ситуацията може да се влоши. Прогнозите показват, че до 2030 година броят на инсултите може да нарасне с 34%.

Доц. Росен Калпачки от Центъра за лечение на инсулт към УМБАЛ "Св. Анна" сподели в ефира на предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR, че тази прогноза се основава на очакваното застаряване на населението и намаляване на дела на младите хора, което ще доведе до по-висок процент случаи на инсулт. Той подчерта, че има и тенденция към "подмладяване" на инсултите – явление, което не бива да бъде подценявано. Според него, България изостава в профилактиката на болестта, което може да се дължи на народопсихологията и липсата на достатъчно познания за заболяването.

От своя страна, Дорина Добрева, председател на Асоциацията за инсулт и афазия, изрази загриженост за липсата на национален план за борба с инсултите. Тя подчерта, че намаляването на броя на тези инциденти изисква сериозен ангажимент от страна на всички заинтересовани страни, но до момента не са направени нужните стъпки за създаването на такъв план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    2
    Ами....
    Напълно нормално! Нали принудихте доброзорно всички млади да се „ваксинират“ уж против ковид, за да могат да ходят по клубове и дискотеки, затова сега ще мрат като мухи!
  • 2
    1
    ...
    Е нека пия по 7 енергийни напитки на ден и други неща ще започнат да им се пукат
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари