Служебното правителство е внесло 14 законопроекта в НС

1
Сред ключовите предложения са законопроекти за въвеждане на еврото, промени в полза на пътната безопасност и облекчения за бизнеса
Сред ключовите предложения са законопроекти за въвеждане на еврото, промени в полза на пътната безопасност и облекчения за бизнеса

Сред ключовите предложения са законопроекти за въвеждане на еврото, промени в полза на пътната безопасност и облекчения за бизнеса

Служебното правителство на Република България е внесло общо 14 законопроекта в Народното събрание от началото на мандата си през април до момента, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Сред ключовите предложения са законопроекти за въвеждане на еврото, промени в полза на пътната безопасност и облекчения за бизнеса.

През месец юни Министерският съвет одобри и внесе в парламента Закона за въвеждане на еврото в Република България. Приемането на този закон е от изключителна важност за практическата подготовка за присъединяване на страната към еврозоната, което е сред основните приоритети на служебното правителство. Законът е основен фактор за гладкото и безпроблемно въвеждане на еврото. От служебния кабинет допълват: „Колкото по-скоро се приеме законът, толкова по-голяма предвидимост ще се даде на гражданите, бизнеса и администрацията по отношение на техническите аспекти от подготовката за еврото“.

Законопроектът урежда правилата за превалутиране и закръгляване, въвежда период за двойно обозначаване на цените на стоки и услуги, както и двойно обращение на двете валути. Това ще гарантира високо ниво на прозрачност на процеса и ще създаде възможност за адаптация на обществото. Същевременно се регламентира и процедурата по разпространение на новата валута и обмяната на банкноти и монети от левове в евро.

Законопроекти за пътна безопасност и облекчения за бизнеса

Сред предложенията на служебното правителство са и промени в Закона за движението по пътищата, които предвиждат намаляване на максимално разрешената скорост от 140 на 130 километра в час. За следенето на скоростта в бъдеще се планира използването на камерите на ТОЛ-управлението. Законопроектът регламентира и задълженията на стопаните на пътищата да подобрят организацията на движението след строително-ремонтни дейности, като своевременно отстраняват временни пътни знаци и заменят увредените.

По-добро взаимодействие между институциите и подобряване на комуникационните канали, с които гражданите ще достъпват телефон 112, се осигурява чрез предложените промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. С текстовете се въвеждат нови комуникации за предаване на информация към спешния телефон, като глас, видео и текст в реално време. Целта е да се осигури качествена европейска услуга за оказване съдействие на гражданите при необходимост от помощ, както и да се осигури равностоен достъп на хората с увреждания.

Предложения за бърза ликвидация на дружества и трансгранични преобразувания

Предложените промени в Търговския закон засягат създаването на условия за бърза ликвидация на дружествата, с цел облекчаване на реда и условията за прекратяване на бизнеса, най-вече на малки и микро предприятия. Това е от съществено значение за насърчаване на инвестициите в България. Освен това, се предвижда създаването на условия за презгранични преобразувания – сливане и разделяне на дружества от различни държави членки на ЕС, както и за преместване на дейността и седалището на дружество от една държава членка в друга.

Закон за несъстоятелност на физическите лица

Служебното правителство подготвя и Законопроект за несъстоятелност на физическите лица, известен като „Закон за вечния длъжник“. Той предлага правна уредба на производството по несъстоятелност на физическите лица, включващ погасителен план, ликвидация на имуществото и производство по несъстоятелност при липса на доходи и имущество на физическите лица.

Отчет на служебното правителство

В сряда служебният министър-председател Димитър Главчев отчете свършеното от служебното правителство: „Не искам да звуча бенефисно, защото още нищо не се знае, но искам да отчета, че за това, за което бяхме създадени като служебен кабинет съгласно конституционните разпоредби, си свършихме работата“, каза Главчев. Той поздрави колегите си за добре свършената работа и подчерта, че основната задача на кабинета беше организирането на честни и прозрачни избори, което се случи без скандали – „по мнението на всички не е имало никакви скандали, сигурно за първи път, откакто се провеждат избори“, допълни той. Главчев подчерта, че правителството се е заело и с решаването на възникналите проблеми на българските граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Допълнение
    Източва се НЗОК с на пръв поглед популистки и безумни действия.Но всичко е предварително добре обмислено.Е, не в наша полза, не се заблуждаваме.
  • 1
    1
    Нима е похвално
    да се затрива дребния бизнес, само и само да се угоди на нечии инвестиции, не винаги изгодни за нас..И последното, което могат да дадат от себе си родни производители, борейки се за оцеляване, им се отнема.А еврото, за което никой не ни е питал, ще ни зароби окончателно.В нормални страни в ЕС не е одобрено и до ден днешен.Разумът при тях надделя в името на националния интерес.А тук едни алчници ще теглят заеми на поразия и ще богатеят още на гърба на народа, който и без него пак заради тях е безкрайно задлъжнял.И в здравеопазването се бъркат едни каши и се противопоставят медицински лица с обществото.Последното е вариант на разделяй и владей и докато едни се настройват против другите, тези източват Нищо добро за народа не сте свършили.И не на последно място, като какви ни заложихте във войната на Украйна предстои да разберем.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари