Словения отхвърли референдума за втора атомна централа

0
Президентът Наташа Пирц Мусар подкрепи решението
Президентът Наташа Пирц Мусар подкрепи решението

Президентът Наташа Пирц Мусар подкрепи решението

Словенският парламент взе категорично решение срещу провеждането на консултативен референдум за изграждане на нова атомна централа до съществуващата АЕЦ "Кръшко". Информацията бе потвърдена от словенската национална телевизия РТВ Сло.

При гласуването в парламента 69 депутати се обявиха против предложението, докато само един го подкрепи. Политическите сили в страната постигнаха съгласие, че организирането на допитване при настоящата обстановка би било безотговорно.

История на проекта

АЕЦ "Кръшко", която е съвместна собственост на Словения и Хърватия, функционира от 1983 година. През януари 2023 година централата получи екологично разрешение за удължаване на експлоатационния си период с още 20 години - до 2043 година.

Планираният нов енергиен обект JEK 2 трябваше да бъде разположен в близост до действащата централа "Кръшко". В момента съществуващият обект осигурява приблизително 20 процента от енергийните потребности на Словения и 16 процента от тези на Хърватия.

Политически реакции

Миха Ламут от управляващата партия "Движение Свобода" заяви: "Решението за енергийното бъдеще на Словения трябва да се основава на приобщаващ и прозрачен процес на създаване на законодателство и енергийни политики и трябва да вземе предвид волята на хората, която се проявява чрез механизма за пряко вземане на решения, т.е. референдума".

От своя страна, Звонко Чърнач от опозиционната "Словенска демократическа партия" отправи критики към министъра на околната среда Боян Кумър, твърдейки: "от поне два месеца държи в чекмеджето си анализ на алтернативни сценарии относно доставките на електроенергия в Словения, но те явно не са изгодни нито за него, нито за тези, които стоят зад него".

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар подкрепи решението, като сподели: "Аз лично съм доволна, че няма да има референдум. Винаги ще подчертавам, че за такъв референдум е необходимо да има значително повече информация".

Технически параметри и международен интерес

През 2021 година словенските власти издадоха разрешение за изграждане на нов реактор към АЕЦ "Кръшко" с максимална мощност от 2400 мегавата. През ноември френската компания EDF представи технико-търговски предложения за изграждане на реактор тип EPR. Интерес към проекта проявиха също американската компания Уестингхаус (Westinghouse) и корейската KHNP.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари