Следващата седмица ще видим отново дъжд, гръмотевици и градушки

16
Следващата седмица ще бъде нестабилна – жегите ще намалеят, дори на места ще бъде хладно
Следващата седмица ще бъде нестабилна – жегите ще намалеят, дори на места ще бъде хладно

Следващата седмица ще бъде нестабилна – жегите ще намалеят, дори на места ще бъде хладно

Горещата вълна продължава, но вече се вижда краят ѝ, като времето ще се промени значително през следващите дни.

През уикенда остава горещо

В събота и неделя ще бъде все още горещо с дневни температури над 35-38 градуса в низините на страната и до 33-34 градуса по високите западни полета. Препоръчва се на хората, които ще бъдат сред природата, да се съобразят с високите температури и да не се излагат дълго време на пряка слънчева светлина. Особено внимание трябва да се обръща на паленето на огън в гората или в полето, тъй като опасността от пожари е много висока.

Спазвайте всички прости правила за поведение при горещо време – пийте повече вода, не се излагайте пряко на слънце във времето от 12 до 18 часа и бъдете особено внимателни към възрастните и децата.

Започва период на нестабилно време

В неделя следобед на места в Западна България ще се създадат условия за развитие на гръмотевични бури и валежи. Това ще бъде само началото на един няколкодневен период на по-нестабилно време, през който температурите ще се понижат, а гръмотевици, проливни валежи и дори градушки ще се наблюдават отново.

Атмосферното налягане над Балканите ще се понижи, а по-хладни въздушни маси от северозапад ще се придвижат към страната, създавайки идеални условия за типични летни бури с гръмотевици и проливни валежи.

Прогноза за следващата седмица

Тези процеси ще започнат постепенно в неделя и ще продължат в понеделник и вторник с гръмотевици и превалявания. От сряда и особено в четвъртък очакваме повсеместни валежи и гръмотевици. Необходимо е да следите краткосрочните прогнози на НИМХ, тъй като тези процеси са със стихиен характер и е трудно да се прогнозират точно, особено дни напред.

Следващата седмица ще бъде нестабилна – жегите ще намалеят, дори на места ще бъде хладно, особено в четвъртък в западната част на страната. Ще има условия за валежи и гръмотевици, както и за градушки.

Природни явления през юни

През юни вече имахме подобен характер на времето – както валежи и гръмотевици, градушки, така и сухо и горещо време. Тази година юни е по-топъл с повече от 2 градуса над обичайното, което го прави един от най-горещите юнски месеци в последните двадесет години. За сравнение, през май наблюдавахме обратното – един от най-хладните майски месеци за последните двадесет години.

Перспективи за юли

Очаква се, че след захлаждането в средата на следващата седмица, температурите отново ще се повишат в края на юни. В началото на юли, според средносрочните модели, е възможно да видим ново захлаждане, което ще настъпи в първата десетдневка на новия летен месец.

Атмосферната циркулация

Причината за горещото време е атмосферната циркулация, при която сухи и горещи въздушни маси от Северна Африка през Средиземно море достигат Балканите и се пренасят на север към Украйна. В комбинация с по-високото атмосферно налягане, това създава условия за повишаване на температурите до 40 градуса. В Западна Европа времето е сравнително хладно, на места вали, а температурите са по-ниски. В Централна Европа времето варира между горещо и хладно, в зависимост от движението на атмосферните фронтове от Атлантическия океан.

Глобалната приземна температура

Глобалната приземна температура остава непроменена на 14,56 градуса, според специализирания сайт temperature.global. Въпреки че сме в сезона на ураганите, в Атлантическия океан все още няма развит ураган, което е необичайно, тъй като тази година се прогнозира по-активен ураганен сезон поради студената фаза на Южната осцилация – Ла Ниня. Ураганният сезон завършва на 30 ноември, така че има достатъчно време за развитието на урагани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Име
    ..."през уикенда"...ееххх, "..родна реч, омайна, сладка...." Дай Б дебилясниците ви дай б...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари