Слънчевите изгаряния са опасни за някои видове бенки

0
Специалисти от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ подчертават важността на ранната диагностика и профилактиката за предотвратяване на тежки последствия
Специалисти от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ подчертават важността на ранната диагностика и профилактиката за предотвратяване на тежки последствия

Специалисти от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ подчертават важността на ранната диагностика и профилактиката за предотвратяване на тежки последствия

Слънчевите бани са любимо занимание за много хора, независимо дали предпочитат плажа, планината или градския басейн. Въпреки това, прекомерното излагане на силните слънчеви лъчи може да има сериозни последствия за кожата. През последните години се наблюдава увеличаване на случаите на кожни карциноми, като те засягат все повече млади хора. Специалистите от отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ подчертават важността на ранната диагностика и профилактиката за предотвратяване на тежки последствия.

Последствията от UV лъчите

Ултравиолетовото лъчение, било то от слънцето или солариуми, може сериозно да увреди ДНК на кожните клетки. Макар организмът да има механизми за справяне с тези увреждания, честите или тежки слънчеви изгаряния могат да потиснат локалния имунен отговор в кожата. Това намалява способността за откриване и елиминиране на увредените клетки, които могат да се превърнат в ракови. Най-рискови са хората с фамилна обремененост, светла кожа, често изложени на слънце или използващи солариуми.

Един от най-често срещаните видове рак на кожата е базално-клетъчният карцином (BCC), който се развива вследствие на хронично излагане на слънце. Плоскоклетъчният карцином (SCC) също е свързан с кумулативното излагане на UV лъчи и е особено разпространен сред хора със светла кожа. Тежките слънчеви изгаряния, особено в детството, увеличават значително риска от развитие на меланом по-късно в живота.

Разпознаване на злокачествени бенки

Важно е да се прави разлика между доброкачествените и злокачествените бенки. Доброкачествените бенки обикновено са симетрични, имат гладки и ясно очертани ръбове и са с единен цвят. Злокачествените бенки, наричани меланоми, могат да се развият от вече съществуваща бенка или да се появят на ново място. Специалистите препоръчват използването на „ABCDE“ правилото за разпознаване на злокачествените бенки: Асиметрия, неравни или назъбени ръбове, различни нюанси на цвят, диаметър по-голям от 6 мм и еволюция във форма, размер или цвят.

Рискови фактори и превенция

Освен UV лъчите, други рискови фактори за развитие на рак на кожата включват фамилната обремененост, генетични мутации, ниско съдържание на антиоксиданти в диетата и отслабена имунна система. Хроничното излагане на определени химикали, като арсен и индустриални катрани, също може да провокира развитието на кожни тумори.

За да се предпази кожата, е важно редовно да се наблюдава всяка промяна в бенките и петната по тялото. При съмнение за злокачествено образувание е необходима консултация със специалист. В отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ предлагат диагностика и отстраняване на подозрителни бенки, като процедурата може да бъде извършена и превантивно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!