Скумрията: Супер храна за вашето сърце и мозък

0
Витамини, протеини и мастни киселини в една порция
Витамини, протеини и мастни киселини в една порция Снимка: Асен Игнатов

Витамини, протеини и мастни киселини в една порция

Скумрията е призната за една от най-богатите риби на омега-3 мастни киселини, като в 100 грама скумрия се съдържат около 2.6 грама омега-3. Това количество е значително по-високо в сравнение с много други видове риба, което я прави ценен източник на тези полезни за здравето вещества.

Омега-3 мастните киселини имат редица ползи за здравето, включително подобряване на сърдечносъдовото здраве чрез понижаване на триглицеридите и "лошия" холестерол. Те също така намаляват възпалението в организма, подпомагат мозъчната функция и когнитивното развитие, укрепват костите и предпазват от остеопороза и подобряват зрението.

Освен че е богата на омега-3, скумрията съдържа и значителни количества качествен протеин - около 20 грама в 100 грама порция. Тя е също така богата на витамин D, витамин B12, селен и други важни микроелементи. Витамин А, който също се съдържа в скумрията, подкрепя имунната система и играе ключова роля за поддържане на здравето на кожата и очите.

Въпреки че скумрията е по-мазна от някои други риби като тилапия или треска, тя има по-благоприятно съотношение на омега-3 към омега-6 мастни киселини. Това съотношение я прави по-полезна за намаляване на възпалението в организма, което е ключово за предотвратяване на различни хронични заболявания.

Експертите препоръчват консумация на мазна риба като скумрията 1-2 пъти седмично. Важно е да се избират по-малки риби и да се разнообразява консумацията с различни видове морски дарове, за да се ограничи приемът на евентуални замърсители.

В заключение, скумрията е отличен избор за хора, които искат да увеличат приема си на полезни омега-3 мастни киселини и да се възползват от многобройните ползи за здравето, които те предлагат. Разнообразното и балансирано хранене, включващо различни видове риба, остава ключът към оптималното здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари