Синоптици: Ноември носи и топли, и хладни дни

0
Валежите ще са под средните стойности за месеца
Валежите ще са под средните стойности за месеца

Валежите ще са под средните стойности за месеца

Метеорологичните прогнози за месец ноември 2024 година сочат към продължаване на топлото време, като средната месечна температура в повечето райони ще надвиши нормалните стойности с 3-5 градуса (от 9 до 18 градуса по Целзий). В районите с повече мъгли и облаци, особено в котловините и части от Дунавската равнина, температурите ще се запазят около обичайните стойности, сочи прогнозата на Meteo Balkans.

Намалени валежи

Валежите през ноември ще бъдат под нормата за сезона. В западните части на страната се очакват между 40 до 60 литра на квадратен метър, докато в източната половина количеството ще бъде още по-малко - между 30 и 40 литра на квадратен метър.

Първо десетдневие - омега циркулация

През първите дни на месеца времето ще бъде повлияно от така наречената омега циркулация над Европа и Балканския полуостров. Дневните температури ще достигат между 15 и 20 градуса по Целзий, а в планинските райони - между 10 и 12 градуса по Целзий. В районите с мъгли стойностите ще останат под 12 градуса по Целзий.

Втора десетдневка - застудяване

Към средата на месеца се очаква преминаване на полярен циклон над Източна Европа, който ще донесе по-студен въздух от североизток. Температурите ще паднат до 7-12 градуса по Целзий. В Западна и Северозападна България и планинските райони минималните стойности ще варират между минус 5-6 и плюс 4-5 градуса по Целзий. По Черноморието и в Горнотракийската низина ще се задържат по-високи - между 6 и 8 градуса по Целзий.

Края на месеца - мъгли и променливо време

През последната част на ноември се очаква формиране на ниско налягане над Средиземно море и увеличаване на мъглите, особено около речните басейни и в Дунавската равнина. Дневните температури ще достигат между 9 и 14 градуса по Целзий.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари