Синоптик: Горещият въздух от Сахара идва у нас

0
Оранжев код за опасно горещо време е в сила за цялата страна днес
Оранжев код за опасно горещо време е в сила за цялата страна днес

Оранжев код за опасно горещо време е в сила за цялата страна днес

Синоптиците предупреждават за екстремни температури, които се очаква да достигнат и надхвърлят 40 градуса по Целзий в някои райони на страната. Препоръките към гражданите са да избягват излизане на открито през обедните часове и да пият много вода. Възрастните хора и децата, които са в рисковите групи, трябва да се предпазват, като прекарват повече време в климатизирани помещения.

Според прогнозите пикът на горещата вълна тепърва предстои, като във вторник и сряда температурите ще се увеличат с около 10 градуса над обичайните за този период. Тази гореща вълна, която продължава вече седем дни, е значително по-интензивна от предишните през миналото лято.

Причините зад горещата вълна

Евгения Трайкова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), обяснява пред БНТ: "Тази гореща вълна е свързана с пренос на горещ въздух от северните части на Южна Африка, където се намира и Сахара. Преносът ще продължи както днес, така и в следващите дни. Като тенденцията е с още няколко градуса да се повишат температурите в следващата седмица."

Така със сухото и горещо време от Африка, синоптиците не изключват възможността за обявяване на червен код за горещини. Очаква се облекчение от жегите едва в края на следващата седмица, когато от четвъртък ще започне развитие на купесто-дъждовни облаци и кратки гръмотевични бури, а в петък и събота се очаква леко захлаждане с понижение на температурите с два-три градуса.

Рискове за здравето и препоръки

При средна дневна температура от 26 градуса и високи нощни температури, организмът се задъхва. Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи, подчертава опасностите, свързани с топлината: "Съществуват три степени на т.нар. заболявания, свързани с топлината. Това са топлинни крампи, топлинен удар и топлинното изтощение."

Експертите съветват хората да прекарват поне по три часа на ден в помещение с климатик, за да избегнат тези рискове. Лекарите препоръчват да се заложи на водата като основна напитка и да се избягва консумацията на алкохол, който има дехидратиращ ефект.

Мнения на гражданите

Въпреки предупрежденията, много хора намират начини да се справят с горещините. Ето какво споделиха някои от тях:

"Издържам аз, какво да направя, това съоръжение трябва да се направи."

"На всеки час по 10-15 минути почивка, разхладителни напитки. Това е."

"Обикновено на басейн отивам, море."

"Аз обичам топлото, така че за мен това не е проблем. Водичка, биричка, няма лошо."

Въпреки това, специалистите подчертават необходимостта от предпазни мерки, за да се избегнат сериозни здравословни проблеми.

Синоптиците и експертите предупреждават, че горещата вълна ще продължи и през следващите дни, като пикът на температурите ще бъде във вторник и сряда. За да се предпазим от топлинния удар и други здравословни проблеми, е важно да спазваме препоръките за безопасност, да пием много вода и да прекарваме време в климатизирани помещения.

Въпреки неудобствата, свързани с горещото време, е важно да останем внимателни и да се грижим за здравето си, особено в този период на екстремни температури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари