Симулация за покачванеето на нивото на река Дунав

0
Има ли опасност за град Видин
Има ли опасност за град Видин Снимка: Meteo Balkans

Има ли опасност за град Видин

Експерти от Meteo Balkans изготвиха симулация за очакваното покачване на нивото на река Дунав, с фокус върху района на град Видин. Причината за повишението на водното ниво са значителните валежи в Централна Европа, обхващащи Германия, Полша, Унгария, Австрия и Чехия.

Според изчисленията на специалистите, около 49,65 трилиона литра вода са паднали в Централна Европа по време на последните обилни дъждове. Това количество е приблизително 98,13 пъти повече от обема на язовир "Огоста". Експертите базират своите изчисления на предположението, че на площ от около 331 000 квадратни километра са паднали средно около 150 литра на квадратен метър, като в някои райони, например в Австрия, валежите са надхвърлили 300 литра на квадратен метър.

Въпреки очакваното покачване на нивото на река Дунав през следващите дни, симулацията показва, че реални наводнения в град Видин не се очакват. Възможни са заливания на север от града и в района на плажа във Видин, но експертите подчертават, че в тази симулация не се изчисляват подпочвените води.

Специалистите от Meteo Balkans успокояват, че като цяло няма опасност за града. Най-рискови са районите около крепостта "Баба Вида" и Фериботния комплекс, но дори и там, ако се реализират заливания, те ще бъдат с малък обхват.

Данните на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на трансевропейския воден коридор потвърждават, че нивото на водата в българския участък на река Дунав продължава да се покачва. При град Силистра уредите са измерили 53 сантиметра повишение на водния стоеж за последните 24 часа. При село Ново село ръстът е 32 сантиметра, а дебитът на водата там е 5436 кубични метра в секунда.

Прогнозите сочат, че тенденцията по долното течение на Дунав ще остане възходяща в близките дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари