Симптоми и лечение на пневмококова инфекция

0
Заразяването става по въздушно-капков път
src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=d34718afa9&autoplay=1&stopframes=1" width="100%" height="100%" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="">
Заразяването става по въздушно-капков път Видео: NOVA

Заразяването става по въздушно-капков път

Пневмококовата инфекция, предизвикана от бактерията Streptococcus pneumoniae, известна още като пневмокок, е сериозен здравословен проблем, който може да доведе до разнообразни заболявания – от леко протичащи до животозастрашаващи състояния. Сред най-честите последствия от инфекцията са придобитата в обществото пневмония, бактериалният менингит и отитът на средното ухо, съобщи NOVA.

Пневмококите са слабо устойчиви на външни условия, като загиват сравнително лесно при стайна температура. Най-високите нива на заболеваемост от пневмококови инфекции се наблюдават през зимните и пролетните месеци, но регистрирани случаи има през цялата година.

Заразяването става по въздушно-капков път, като най-уязвими са малките деца до 5 години и възрастните над 65 години. Простудите и вирусните респираторни инфекции допринасят за възникването на инфекцията.

Симптомите на заболяването зависят от засегнатата област в организма и могат да включват висока температура, отпадналост, затруднено дишане, кашлица с гнойни храчки, гнойна секреция от носа, главоболие и други.

Д-р Биляна Станчева и ревматологът проф. д-р Златимир Коларов съветват кога да поставим ваксина и за какво да внимаваме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари