Симеон Матев: Задават се 42 градуса!

0
Ще бъдат измерени най-високите температури от началото на годината
Ще бъдат измерени най-високите температури от началото на годината

Ще бъдат измерени най-високите температури от началото на годината

През следващите дни България ще бъде подложена на значителни температурни амплитуди, като се очакват екстремни жеги в някои региони на страната. Според климатолога Симеон Матев, температурите ще достигнат до 41-42 градуса в най-топлите места като Русенско и Сандански, а в София ще надминат 35 градуса. Тези прогнози предизвикват сериозни притеснения за здравето и безопасността на хората.

Горещници: Истинско горещо лято

Тазгодишните горещници, които са на 15, 16 и 17 юли, напълно ще отговарят на името си. Според Матев, за голяма част от страната ще бъдат измерени най-високите температури от началото на годината. Той обаче предупреждава, че това може да не са най-високите температури за годината, тъй като лятото продължава и има още месец-месец и половина, през който могат да бъдат измерени дори и по-високи температури.

„Свидетели сме на истинско горещо лято. По същото време преди години тези дни са били студени и дъждовни,“ коментира Матев, цитиран от „Телеграф".

Исторически данни за температурите

През периода 12-14 юли 2022 година в София са били отбелязани три рекордно студени сутрини – 6.9 градуса в София, а в Плана планина – минус 0.8 градуса. На 16 юли 1969 година в София са измерени 10.6 градуса, а през 1898 година са измерени 8 градуса. В Пловдив на същите дати най-ниските температури са 11-12 градуса, измерени през 1943 година, а в Плевен също са 11-12 градуса, но през 1924 и 1929 година. На 24 юли 2007 година са измерени едни от най-високите температури в съвремието ни – 43 градуса в Ловеч, 43.1 във Велико Търново, 43.7 в Русе, а в Сандански 44.6 градуса.

Тропични нощи и високи температури

През идните дни ще има и няколко тропични нощи, особено в низинната част на страната. „Такива горещи нощи има и по морето. През деня е по-хладно от вътрешността на страната, но нощите са по-топли и това е заради източния вятър. Минималните температури ще са от порядъка на 18-20 градуса във високите западни полета, в останалата част на страната ще са 25-26 градуса през нощта,“ посочи климатологът.

Съвети за предпазване от жегите

Климатологът Симеон Матев призовава хората да стоят у дома или на сянка във времето между 12:00 и 17:00 часа. Ако работата изисква да бъдете на открито, то носете шапка, престоявайте на сянка и пийте течности, като водата е най-подходяща. „Има медици, които препоръчват айрян със сол, защото той е най-подходящото питие за разхлаждане,“ каза той.

Климатологът препоръча, ако у дома нямате климатик, да посещавате сгради, където има климатизация. Той припомни, че миналата година в кола са измерили 68 градуса и даде съвет, преди да се качите в паркираната навън кола, да отворите всички прозорци, да изчакате да се разхлади и чак тогава да се качите в нея. „Ако се качите на 68 градуса, може да усетите как може да се разтопите,“ каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Дамммм
    Този под мен е дърт, неграмотен циганин, обаче драска почти под всяка дописка, за да го забележат в ма'алата, типично по цигански!
  • 0
    1
    1124g
    Ze sfeta po4va sega 12ob
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари