Симеон Матев: Температурният рекорд от 45 градуса в България е съмнителен

1
Днес е пикът, но не е и краят на горещините, подчерта климатологът
Днес е пикът, но не е и краят на горещините, подчерта климатологът Снимка: bTV

Днес е пикът, но не е и краят на горещините, подчерта климатологът

Днес в по-голямата част от България ще бъдат измерени най-високите температури за сезона, обяви климатологът Симеон Матев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Според него, въпреки че утре се очаква леко понижение на температурите с 1-2 градуса, горещините няма да свършат. Матев поясни, че народният календар нарича тези дни "горещници" и те се падат точно в средата на юли.

Топлинни рекорди и горещници

Климатологът обясни, че исторически данни показват, че температурите на 17 юли в София са достигали до 35 градуса, което не е особено високо. Въпреки това, той подчерта, че условията за по-високи температури са налични и днес.

Има разминаване между стар и нов стил от 13 дни и по новия стил горещниците се падат в края на юли“, отбеляза Матев. Той уточни, че тези дни не трябва да се местят чисто астрономически, тъй като са базирани на слънчевото греене и височината на слънцето.

Абсолютният температурен рекорд и съмнения

Абсолютният температурен рекорд в България е измерен в Садово през 1916 година, когато термометрите показали 45,2 градуса. Матев изрази съмнения относно този рекорд, като отбеляза, че синоптичната обстановка тогава не подкрепя такива екстремни температури. Той добави, че в Пловдив, намиращ се на 20-30 км от Садово, най-високата температура е била 41,9 градуса. Въпреки съмненията, този рекорд фигурира във всички архиви.

Аномалии в температурите

Температурите в държавите в цялата Югоизточна Европа са аномалии, много по-високи от нормата. Нормата за нашата страна по това време на годината са температури между 30 и 35 градуса, а виждаме, че те са между 36 и 42 градуса, тоест с 8 градуса над нормата“, коментира Матев. Той посочи, че въпреки че днешният ден е пикът на горещините, лятото не е свършило и август месец също може да предложи много горещи дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари