Симеон Матев: Очакват се валежи до 200-300 литра на квадратен метър

2
Циклон удря Черноморието: Втори ден на валежи и бури
Циклон удря Черноморието: Втори ден на валежи и бури Видео: NOVA

Циклон удря Черноморието: Втори ден на валежи и бури

Мрачното време, обхванало Черноморието, продължава вече втори ден, като прогнозите сочат, че ситуацията няма да се промени до края на седмицата. Причина за това е мощен циклон, който донесе значителни валежи в региона. От Шабла до Дуранкулак дъждовете достигнаха 20-30 мм, като местните жители и туристи се сблъскаха с неблагоприятните атмосферни условия.

Климатологът Симеон Матев, който коментира ситуацията в ефира на предаването „Здравей, България”, предупреди, че освен по крайбрежието, бурите може да засегнат и вътрешността на страната, особено в близост до планинските райони. Очаква се валежите да достигнат до 200-300 л/кв. м, като този обем от дъжд ще се излее в рамките на няколко дни. Възможността за гръмотевични бури също остава висока, което налага повишено внимание от страна на жителите и властите в засегнатите райони.

Според Матев, това лято е било най-топлото за последните 140 години, което допълнително засилва контраста с предстоящата климатична есен. „Астрономически есента настъпва на 22 септември, но от климатична гледна точка, есенните условия може да се появят едва през октомври”, сподели той. Това означава, че въпреки временното затопляне, което се очаква в неделя, по-стабилна промяна в метеорологичните условия може да се очаква чак през следващия месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари