Силно земетресение разтърси Източна Турция

0
Силно земетресение разтърси Източна Турция
Силно земетресение разтърси Източна Турция Видео: NOVA

Повече от 100 души са ранени при труса със сила 5,9 по Рихтер

Мощен земетресение със сила 5,9 по Рихтер удари Източна Турция днес, причинявайки паника сред местното население и оставяйки повече от 100 души ранени. Трусът, който бе усетен в голяма част от региона, включително и в съседна Сирия, напомни на жителите за катастрофалните събития от февруари 2023 година.

Епицентър и разпространение на труса

Според данни на турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), епицентърът на земетресението е бил локализиран в град Кале, окръг Малатия. Трусът е регистриран в 10:46 часа местно време, на дълбочина от 10,07 километра. Силните вибрации са били усетени в множество окръзи в Източна и Централна Турция, както и отвъд границата в Сирия.

Последствия и щети

Валията на Елязъг, Нуман Хатипоглу, съобщи за телевизия НТВ, че в окръга са регистрирани 94 случая на ранени лица. Той допълни, че две сгради са претърпели сериозни материални щети. В окръг Малатия са пострадали четирима души, според информация от валията Седдар Явуз. От окръг Шанлъурфа е докладван един ранен.

Специални случаи

Сред пострадалите в град Кале, епицентъра на земетресението, е и бременна жена. Новинарската агенция ДХА съобщава, че тя е била своевременно транспортирана до болница, където състоянието ѝ е определено като стабилно.

Реакция на властите

Президентът Реджеп Тайип Ердоган незабавно е осъществил телефонен контакт с валията на Малатия и кмета на едноименния град, за да получи актуална информация за ситуацията и да координира спасителните дейности.

Общо 187 души са били ранени при силното земетресение в Източна Турция днес, съобщава министърът на вътрешните работи Али Йерликая. Той пристигна в Малатия, където бе епицентърът на труса, предаде БТА. Йерликая уточни, че лечението на 43-ма от пострадалите продължава в болница.

Според турските власти трусът от със сила 5,9 по Рихтер, според данните на Европейския сеизмологичен център - 6 по Рихтер.

Комуникационна инфраструктура

Въпреки силния трус, мобилните оператори Тюрксел, Тюрк телеком и Водафон са потвърдили, че техните услуги в засегнатия район продължават да функционират нормално, което е от критично значение за координацията на спасителните екипи и комуникацията между жителите.

Историческа перспектива

Земетресението предизвика особено силни опасения в област Малатия, която бе сред най-тежко пострадалите райони при катастрофалните трусове от 6 февруари 2023 година. Тогава две последователни земетресения с магнитуд 7,6 и 7,7 отнеха живота на над 53 хиляди души и причиниха огромни разрушения в региона.

Продължаващи трусове

След основното земетресение са регистрирани 77 вторични труса, което допълнително увеличава напрежението сред местното население и затруднява усилията на спасителните екипи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари