Силно земетресение предизвика тревога за цунами в Япония

0

Жителите не усетиха труса, но са в готовност за евентуална евакуация

Земетресение с магнитуд 5,6 разтърси морското дъно край отдалечените японски острови Идзу, предизвиквайки опасения от цунами в района. Японската метеорологична агенция (ЯМА) реагира светкавично, издавайки предупреждение за потенциално опасни морски вълни.

Според прогнозите на ЯМА, вълна с височина до един метър може да достигне бреговете на островите Идзу към 08:30 часа местно време. Очаква се същото природно явление да засегне и островите Огасавара около половин час по-късно - в 09:00 часа.

Въпреки сериозността на ситуацията, жителите на засегнатите острови споделиха пред националната телевизия NHK, че не са усетили земния трус. Това не е необичайно явление, тъй като епицентърът на земетресението е бил в морето, далеч от населените места.

Япония, която е разположена върху четири основни тектонични плочи, ежегодно преживява около 1500 земетресения. Повечето от тях са с нисък интензитет и не причиняват значителни щети. Въпреки честотата на сеизмичните събития, страната е добре подготвена за справяне с подобни природни бедствия.

Благодарение на усъвършенстваните строителни техники и добре отработените процедури при извънредни ситуации, въздействието на земетресенията върху инфраструктурата и населението обикновено е ограничено, дори при по-силни трусове. Това е резултат от дългогодишните усилия на японските власти и експерти в областта на сеизмологията и гражданската защита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари