Силни магнитни бури връхлитат Земята

1
Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ издаде предупреждение за магнитни бури G2 за 3 и 4 август
Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ издаде предупреждение за магнитни бури G2 за 3 и 4 август

Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ издаде предупреждение за магнитни бури G2 за 3 и 4 август

През уикенда жителите на Северна Америка ще имат уникалната възможност да наблюдават северно сияние в небето. Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) издаде предупреждение за геомагнитни бури от клас G2 за дните 3 и 4 август, вследствие на мощна "канибална" слънчева буря, която удари Земята по-рано тази седмица.

Влияние на геомагнитните бури върху електрическите мрежи

Геомагнитните бури от клас G2 и G3 са известни с това, че пречат на електрическите мрежи и могат да предизвикат колебания на напрежението. През този уикенд жителите на Канада, Аляска, Минесота, Уисконсин и Дакота станаха свидетели на северно сияние, след като последователни изблици на радиация от слънцето се комбинираха и трансформираха в една голяма "канибалска" слънчева буря. Тази буря удари Земята във вторник и сряда.

Още един шанс за наблюдение на северно сияние

Онези, които са пропуснали този спектакъл, могат да имат още един шанс да видят ослепителните светлини, тъй като друг слънчев взрив вероятно ще удари Земята в събота. NOAA съобщи, че слънчевата активност се е увеличила напоследък и може да остане такава до края на тази година.

Слънчев максимум и полярни сияния

Слънцето преминава през период на висока активност от своя 11-годишен цикъл, известен като слънчев максимум. Гамата от цветове по време на полярното сияние идва от различни молекули в атмосферата, които се зареждат от геомагнитната буря. В южното полукълбо този феномен е известен като Aurora australis, а в северното като Aurora borealis.

Влияние на интензивните слънчеви бури

По-интензивните слънчеви бури, засягащи Земята, могат да доведат до по-силни полярни сияния, простиращи се по-близо до екватора от обикновено. Геомагнитните бури се обозначават с буквата G и се оценяват от 1 до 5, като 1 е незначително събитие и 5 е екстремно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари