Силни геомагнитни бури връхлитат Земята

0
Слънчево изригване причинява опасна геомагнитна активност
Слънчево изригване причинява опасна геомагнитна активност

NOAA прогнозира смущения в електричеството и комуникациите

Мощна геомагнитна буря застрашава Земята в петък.

Очаква се изключително силна геомагнитна буря да удари нашата планета в петък, предупреждават експертите от Центъра за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) на Съединените американски щати.

Причината за очакваното космическо явление е мощно слънчево изригване, регистрирано вечерта на 8 октомври. В резултат на това събитие, огромно количество заредени частици са били изхвърлени от короната на Слънцето и в момента се движат към Земята със зашеметяваща скорост от приблизително 1200-1300 километра в секунда.

Специалистите класифицират предстоящото явление като геомагнитна буря от степен G4 - една от най-високите възможни степени. Подобни събития могат да доведат до сериозни последствия за множество аспекти от ежедневието ни.

Сред очакваните ефекти са смущения и прекъсвания в електрозахранването, проблеми с комуникациите и GPS навигацията. Съществува реална опасност от повреди в електронни и електрически уреди. Дори системите на Международната космическа станция и екипажът ѝ са изложени на риск.

Метеорологичното явление може да окаже влияние и върху здравето на хората. Особено уязвими са метеочувствителните лица и тези с хронични заболявания. Те могат да изпитат различни симптоми като общ дискомфорт, проблеми с кръвното налягане и главоболие.

Експертите съветват всички да следят внимателно развитието на ситуацията и да вземат необходимите предпазни мерки. Препоръчва се да се ограничи използването на електронни устройства, да се избягват продължителни пътувания и да се следи здравословното състояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари