Швейцарска майсторка води летни курсове по керамика в Русе

0

Кремена Корабова предава опита си на малките таланти от Дунавската задруга

Малките жители на град Русе имаха уникалната възможност да се запознаят с изкуството на художествената керамика благодарение на летни занимания, организирани от Дунавската задруга на майсторите. За два дни децата научиха основите на този древен занаят под ръководството на Кремена Корабова, известна майсторка на керамиката, която живее и работи в Швейцария.

Кремена Корабова има богата история в областта на керамиката. Тя е завършила обучение в Троян и е работила шест години в Дунавската задруга. Въпреки че от 30 години живее във Фрибург, близо до Берн, Корабова редовно се връща в България, за да споделя знанията и опита си. В Швейцария тя преподава керамика на деца в училище за извънкласни форми, които са много популярни и се подкрепят активно от общината.

"Така община Фрибург финансира общо около 25 извънкласни форми, сред които кино, театър, цирк, музика, фотография и други", сподели пред БНТ Кремена Корабова. Тя допълни, че подобни инициативи са важни за културното и художествено развитие на децата.

По време на занятията в Русе, децата започнаха с рисуване на проекти и запознаване с основните понятия в керамиката. Корабова ги въведе в различни техники, като шликер - разредена с вода глина, използвана като лепило, и техниката на шнурчетата, един от десетина метода за изграждане на съдове. Специалната глина, използвана за занятията, бе донесена чак от Троян, което допълнително добави уникалност на опита.

Децата с голямо вълнение се включиха в процеса и създадоха свои уникални съдове. Всички изработени предмети бяха украсени и подготвени за изпичане в пещите на местна фирма, за да се превърнат в истинска керамика. Всяко дете получи като подарък създаденото от него изделие, като така споменът за този творчески опит ще остане дълго в сърцата им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари