Ще правят завод за хартия в Гюргево

2
Румънски предприемач инвестира 75 милиона евро в производство на хартия
Румънски предприемач инвестира 75 милиона евро в производство на хартия Снимка: Асен Игнатов / Архив

Румънски предприемач инвестира 75 милиона евро в производство на хартия

Румънският град Гюргево ще бъде домакин на мащабен индустриален проект - изграждането на специализиран завод за производство на хартия. Инвестицията, оценена на приблизително 75 милиона евро, е дело на известния румънски предприемач Владимир Кон. Информацията за това мащабно начинание беше потвърдена от икономическото издание Ziarul Financiar (ZF).

Според плановете на инвеститора, производството в новата фабрика се очаква да стартира към края на 2025 година. Особеното в случая е, че заводът ще бъде фокусиран върху създаването на специален вид хартия, предназначена за производството на хартиени торби - екологична алтернатива на широко разпространените найлонови опаковки.

Производственият капацитет на съоръжението се очаква да достигне внушителните 120-130 хиляди тона годишно. По-голямата част от тази продукция ще бъде насочена към международните пазари, което подчертава експортния потенциал на проекта. Освен икономическите ползи, новият завод ще има и значително социално въздействие, като се предвижда разкриването на около 200 нови работни места.

В интервю за ZF, Владимир Кон сподели своята визия за проекта: "Това е тясно специализирана област и пазарната ниша, която понастоящем се покрива само от внос, трябва да бъде запълнена". Предприемачът разкри също, че планира да кандидатства за държавна помощ, за да подкрепи реализацията на инвестицията.

Проектът в Гюргево се вписва в контекста на наскоро обявената от румънското правителство програма за реиндустриализация. По този повод Кон изрази предпазлив оптимизъм: "Трябва да се види дали тя ще се осъществи, или направените декларации са само част от предизборната кампания".

Владимир Кон е добре познато име в румънските бизнес среди, макар да поддържа сравнително нисък публичен профил. Той има сериозен опит в хартиената индустрия - през 2018 година осъществи значима сделка, продавайки компаниите си EcoPack Ghimbav и EcoPaper Zărnești на британската група DS Smith за впечатляващата сума от около 208 милиона евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари