Щъркели се върнаха в гнездата си в Монтанско

0
Пет щъркела изненадаха жителите на село Якимово
Пет щъркела изненадаха жителите на село Якимово

Пет щъркела изненадаха жителите на село Якимово

Жители на село Якимово, община Якимово, област Монтана, станаха свидетели на необичайно природно явление в началото на октомври. Пет щъркела - две възрастни и три млади птици, се завърнаха в гнездата си за кратък период от три дни, от 30 септември до 2 октомври 2024 година.

Семчо Миронов, местен жител, успя да заснеме на видео необичайното събитие. В интервю за Българската телеграфна агенция (БТА) той сподели: "Разпознах петте щъркела – два възрастни и три млади, които обитаваха същите гнезда през лятото и ги напуснаха в първата половина на месец август. Това е нещо, което нито аз съм виждал през живота си, нито някой друг от селото."

Кметът на община Якимово, Георги Георгиев, потвърди информацията пред БТА, като заяви, че лично е наблюдавал щъркелите, както и някои от служителите в общинската администрация. Според очевидците, птиците са напуснали гнездата си отново в сряда, 2 октомври.

Това необичайно явление привлече вниманието на експертите. Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците коментира ситуацията за БТА: "Заради топлите зими в последните години миграцията на щъркелите се забавя във времето. Дори при преброяването на водолюбивите птици в средата на януари тази и миналата година в областите Бургас и Пловдив са забелязани около 100 щъркела, които зимуват у нас и успяват да си намират храна и да оцеляват."

Това наблюдение повдига въпроси относно влиянието на климатичните промени върху миграционните модели на птиците. Експертите предполагат, че по-меките зимни условия в България може би карат някои щъркели да остават в страната или да се завръщат по-рано от обичайното.

Случаят в село Якимово е особено интересен, тъй като щъркелите обикновено напускат гнездата си в края на лятото и не се завръщат до следващата пролет. Това кратко есенно посещение може да е знак за промяна в поведението на птиците в отговор на променящите се климатични условия.

Местните жители и природолюбителите са развълнувани от това рядко събитие. То не само предоставя възможност за наблюдение на дивата природа, но и подчертава важността на опазването на местообитанията на щъркелите и другите мигриращи птици в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари