Шофьор съди държавата за 50 000 лева заради фалшив тест за дрога

1
Два пъти в капана на фалшиво положителен тест
Два пъти в капана на фалшиво положителен тест

Два пъти в капана на фалшиво положителен тест

Изрядният Ангел Зайков шофьор стана жертва на фалшиво положителни тестове за наркотици при две различни проверки на пътя. Въпреки че и двата пъти кръвните му проби показват отрицателни резултати, той остава без шофьорска книжка почти две години, което води до сериозни неудобства и правни последствия.

Първи фалшив положителен тест

При първия инцидент, Зайков е спрян за рутинна проверка и подложен на тест за наркотици, който показва положителен резултат. След като предоставя кръвни проби, те се оказват отрицателни. Прокурорската преписка за прекратяване на наказателното производство потвърждава, че кръвните му проби са отрицателни.

„Имам постановление от прокурорската преписка за прекратяване на наказателното производство, което гласи, че кръвните ми проби са отрицателни," разказа Зайков в ефира на „Здравей, България“.

Втори инцидент и последващи проблеми

Вторият случай е особено драматичен за Зайков. Полицаите отново го спират и тестът за наркотици отново показва положителен резултат. Този път, обаче, полицаите твърдят, че тестът е достатъчно точен и няма нужда да се предоставят кръвни проби. В резултат, Зайков остава без шофьорска книжка, въпреки че впоследствие кръвните му проби отново се оказват отрицателни.

„Вторият път, когато ми взеха книжката, беше доста драматично. Първият път полицаите ме посъветваха да дам кръв. Вторият път обаче ми казаха, че всъщност тестът, който ми правят, е достатъчно точен и няма нужда да давам кръв," споделя Зайков.

Борба за възстановяване на правата

Зайков описва процеса по възстановяване на шофьорската си книжка като тромав и непредсказуем. Въпреки че е подал документи в КАТ в понеделник, до четвъртък все още не е получил книжката си обратно.

„След като получиш постановлението, отидох в КАТ, където ми казаха да подам документи по съответния ред. Направих го. Това беше в понеделник. Днес е четвъртък – все още нямам книжка," подчерта Зайков.

Правни действия срещу държавата

Адвокатът на Зайков, Петър Бозов, заяви, че клиентът му има намерение да заведе иск срещу държавата за нанесените щети. Според Бозов, двата фалшиво положителни теста са причинили на Зайков сериозни неудобства и ограничения в ежедневието му. Зайков е останал без книжка близо две години заради грешка, което е видно от двата отрицателни кръвни теста.

„Клиентът ми е млад човек. Има свидетелство за правоуправление от пет години, в две от които тя му е била отнета заради грешка. Шофьорската книжка вече е необходимост в нашето ежедневие и мисля, че държавата трябва да поеме отговорност. Видно е, че има проблем с тези тестове. Искът ни е за 50 000 лева," заяви юристът.

Случаят на Ангел Зайков повдига важни въпроси относно надеждността на тестовете за наркотици, използвани при пътни проверки, и необходимостта от адекватни мерки за защита на правата на гражданите. Надеждността на тези тестове и процедурите за тяхното прилагане трябва да бъдат преразгледани, за да се предотвратят подобни случаи в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Че защо ще съди нас ?
    Да съди, който го е докарал до това положение.Съд, прокуратура, полиция, няма да спрат да правят гафове , докато ние им плащаме за некомпетентността.Не стига , че ги храним готованците.Сигурно не е само той, да се съберат всички със сходни казуси и колективен иск.
  • 8
    1
    Режи
    Малко иска. Аз бих изчислил загубите за две години по депутатски заплати - 24х10000.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари