Шофьор получи седем години затвор след фатална катастрофа на пътя Русе - Варна

0
Апелативният съд във Варна увеличи присъдата
Апелативният съд във Варна увеличи присъдата

Апелативният съд във Варна увеличи присъдата

Апелативният съд във Варна постанови присъда от седем години затвор за 44-годишен мъж, който причинил смъртта на друг водач при катастрофа и избягал от местопрестъплението. Решението на съда се основава на инцидент, станал на 3 октомври 2022 година на пътя Русе - Варна, в община Цар Калоян.

Съдът установи, че шофьорът не е изпълнил своето задължение да контролира непрекъснато превозното средство и е превишил максимално допустимата скорост. Вместо с разрешените до 70 км/ч, той е управлявал камиона със скорост от 87 км/ч. Окръжният съд в Разград първоначално определи наказание от четири години лишаване от свобода и лиши Йордан М. от правото да управлява моторно превозно средство за срок от пет години.

Информацията от съда посочва, че подсъдимият е признал фактите по делото, което позволи процесът да бъде разгледан по съкратена процедура. Въпреки професионалния си опит като шофьор, Йордан М. е имал многократни административни наказания – общо 35 наказателни постановления и три фиша. Освен това, той неколкократно е бил осъждан за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотици.

Особено сериозно в решението на въззивната инстанция бе отчетено обстоятелството, че след като предизвикал пътно-транспортното произшествие (ПТП), Йордан М. не само не е останал на мястото, но е извършил поредно грубо нарушение, като не е спрял на знак „Стоп“.

Апелативният съд във Варна прецени, че наложеното от Окръжния съд в Разград наказание трябва да бъде увеличено до 10 години и шест месеца лишаване от свобода. Въпреки това, поради задължителното за съкратеното съдебно следствие намаляване на наказанието с една трета, на изтърпяване подлежат седем години лишаване от свобода.

Това решение на съда подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    За протокола
    Този убиец е бил направо рецидивист на пътя - 35 НАКАЗАТЕЛНИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ, ОТДЕЛНО ПРИСЪДИ ЗА ШОФИРАНЕ СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ. ЧЕ КОЙ ИДИОТ ГО Е НАЗНАЧИЛ НА РАБОТА ВЪВ ФИРМАТА СИ????
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари