Шофьор на Дунав мост: Какъв Шенген, хората си затварят границите нагоре

2
Предизвикателства пред транспортния сектор в контекста на европейската интеграция
Предизвикателства пред транспортния сектор в контекста на европейската интеграция Видео: Русе Медиа

Предизвикателства пред транспортния сектор в контекста на европейската интеграция

Дунав мост, ключовата транспортна артерия между България и Румъния, е в центъра на вниманието с мащабни ремонтни дейности от двете страни на реката. От днес румънската страна започна работа по дилатационните фуги, докато България продължава основната рехабилитация на съоръжението в своя участък.

Хронология на ремонтните дейности

Ремонтът от румънска страна ще започне от средата на моста и постепенно ще се придвижва към румънския бряг. Планира се работата да приключи до 1 декември, което съвпада с очакванията за по-интензивен трафик през зимния сезон.

Очаквания за Шенген и ефективни гранични проверки

Докато ремонтните дейности напредват, шофьорите на тежкотоварни автомобили изразяват надежди за скорошно присъединяване на България към Шенгенското пространство. Това би довело до намаляване на опашките и по-бързи гранични проверки.

Илиян Димитров, международен шофьор с богат опит в пътуванията между България и страни като Австрия, Унгария и Италия, споделя пред Русе Медиа своите наблюдения: "Шенген, какъв Шенген, те хората си затварят границите нагоре. По-бързо ще минаваме, ама едва ли ще стане. Като тръгнеш от паркинга, докато влезеш и 3-4 часа минават и е голямо чакане."

Предизвикателства пред транспортния сектор

Шофьорите на тирове коментират и въвеждането на граничен контрол от страна на Германия, отбелязвайки, че той не създава сериозни затруднения. "По техните граници няма кантари, проверяват документи и те пускат. Тук – кантари, в Румъния – кантари, в Унгария вече бива работата. Една смяна да ти отиде по границата – не е работа. Трябва да ни пуснат вече в Шенген, стига толкова. До голяма степен това ще реши въпроса с преминаването," споделят водачите.

Европейски инициативи за оптимизиране на граничните проверки

Очаква се реалното въвеждане на резолюцията на Европейския парламент за съкращаване на времето за проверки на камионите. Тази инициатива, започната преди две години от евродепутата Андрей Новаков, бе успешно приета на ниво парламент през април 2024 година.

Новаков обяснява: "Всеки европейски камион на вътрешна европейска граница не може да бъде проверяван за повече от 60 секунди. Това беше прието, това остава в резолюцията на ЕП. Оттук насетне е работа на Европейската комисия да намери начин, по който да го приложи. В момента проверката е по 2-3 минути. Проверката за 60 секунди би свалила опашката 3-4 пъти в зависимост от това как работи. Когато решението дойде от ЕС, ще бъде трайно и проблемът ще бъде решен."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Дунав
    Кантари има , защото манго претоварва камионите. Толкова катастрофи станаха със претоварени тирове . Иначе по границите изобщо може да няма контрол обаче вътрешния контрол трябва да бъде ефективен - камери с лицево разпознаване плюс останалите камери и директна връзка със полиция, данъчни и така нататък.
  • -1
    3
    Хахахахаха
    До 2 - да бе, "Шофьор на Дунав мост: Какъв Шенген, хората си затварят границите нагоре" Явно N1 си чукча писател, а не читател
  • 7
    2
    Мухахахахаха
    До 1 - всъщност кретенът си ти,явно четенето с разбиране не ти е силата
  • -6
    1
    Хахахахаха
    На тоя кретен шофьора му се чака по граници. Ебаси олигофрена, Шенген е създаден да улесни пътуванията в Европа, тоя добитък си търси и иска оградата...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари