Шест опасни навика, които могат да увредят очите ви

0
Офталмолози предупреждават за ежедневни практики, увреждащи очите
Офталмолози предупреждават за ежедневни практики, увреждащи очите

Офталмолози предупреждават за ежедневни практики, увреждащи очите

Зрението е безценен дар, който често приемаме за даденост. Въпреки това, редица ежедневни навици могат да застрашат здравето на очите ни, предупреждават офталмолози. Експертите посочват шест основни заплахи за очното здраве, които често се пренебрегват.

Неправилната грижа за контактните лещи

Първо, неправилната грижа за контактните лещи може да доведе до сериозни последици. Носенето на лещи по-дълго от препоръчителното време или спането с тях увеличава риска от инфекции на роговицата и дори формиране на язви. Използването на мръсни контейнери или неадекватна дезинфекция може да превърне лещите в развъдник на бактерии, причиняващи конюнктивит или кератит.

Дълго използване на цифрови устройства

Второ, продължителното използване на цифрови устройства без почивка се превръща във все по-голям проблем в съвременното общество. Непрекъснатото взиране в екрани на телефони, компютри и таблети намалява честотата на мигане, което води до синдром на сухото око и зрителна умора, известна като астенопия. Офталмолозите съветват да се правят редовни почивки и да се използват овлажняващи капки за очи.

Търкаме очите си при умора

Трето, навикът да търкаме очите си при умора или сърбеж може да изглежда безобиден, но крие сериозни рискове. Силното триене може да нарани роговицата и да доведе до инфекции, особено ако ръцете не са чисти. При хора с кератоконус - състояние, при което роговицата отслабва и се деформира, прекомерното триене може да влоши значително състоянието. Вместо това, експертите препоръчват използването на антихистаминови капки при сърбеж.

Пренебрегваме UV защитата

Четвърто, пренебрегването на UV защитата е често срещана грешка. Продължителното излагане на слънчева светлина без подходяща защита увеличава риска от развитие на катаракта, увреждане на ретината и дори образуване на птеригиум - израстък на роговицата, който може да изисква хирургична намеса. Носенето на качествени слънчеви очила с UV защита е важно не само през лятото, но и през зимата, когато снегът отразява ултравиолетовите лъчи.

Тютюнопушенето сериозно застрашава очното здраве

Пето, тютюнопушенето не само вреди на белите дробове и сърцето, но и сериозно застрашава очното здраве. Никотинът и другите токсични вещества в цигарите увеличават риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация, свързана с възрастта (AMD) - състояние, което може да доведе до слепота, ако не се лекува своевременно. Освен това, пушенето нарушава кръвообращението в ретината и увеличава вероятността от развитие на синдром на сухото око.

Самолечение и отказ от редовни очни прегледи

Шесто, самолечението и отказът от редовни очни прегледи могат да имат сериозни последици за зрението. Използването на капки за очи без лекарско предписание, особено такива, съдържащи стероиди, може да доведе до повишаване на вътреочното налягане и ускорено развитие на катаракта. Офталмолозите настояват за редовни годишни прегледи, които позволяват ранно откриване и превенция на потенциални проблеми със зрението.

Експертите подчертават, че малки промени в ежедневните навици могат да имат огромно значение за дългосрочното здраве на очите. Редовните почивки от екраните, правилната грижа за контактните лещи, защитата от UV лъчи и отказът от цигарите са ключови стъпки към запазване на добро зрение в дългосрочен план. Не на последно място, редовните прегледи при офталмолог са незаменима част от цялостната грижа за очното здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари