Северна Македония въведе извънредни мерки заради настъпващи жеги

1
От 12 до 14 август бременните жени и лицата над 60 години са освободени от трудови задължения
От 12 до 14 август бременните жени и лицата над 60 години са освободени от трудови задължения

От 12 до 14 август бременните жени и лицата над 60 години са освободени от трудови задължения

Министерството на здравеопазването обяви активирането на Фаза 2 от своя план за действие, насочен към смекчаване на последиците от екстремните температури, които засягат страната. Това решение бе взето след съвместни предупреждения от Института за обществено здраве и Хидрометеорологичната администрация, които алармираха за предстоящите горещини и възможните рискове за общественото здраве.

Мерки за защита на уязвимите групи

От 12 до 14 август бременните жени и лицата над 60 години ще бъдат освободени от своите трудови задължения като част от мерките, предприети за предпазване на най-уязвимите групи от населението. Тези мерки са особено важни предвид опасностите, които високите температури могат да представляват за здравето на тези групи.

В допълнение, Министерството препоръчва на работодателите да преосмислят и реорганизират графиците на работниците, ангажирани в строителни и други дейности на открито, за да се избегнат работни активности между 11:00 и 17:00 часа – времето на най-интензивните горещини. Това решение е насочено към предотвратяване на топлинни удари и други здравословни проблеми, свързани с дехидратацията и прекомерното излагане на слънце.

Промени в дневния режим на децата

В детските градини физическите дейности на открито ще бъдат преустановени през тези високорискови часове. В същото време децата ще бъдат държани на закрито, където условията са по-безопасни. Това е важна мярка за осигуряване на тяхната безопасност и здраве по време на екстремните горещини.

Мобилизиране на местните власти и Червения кръст

Местните власти и Червеният кръст са мобилизирани да предоставят помощ на възрастните, немощните и бездомните хора, които са особено податливи на опасностите, породени от горещините. Въпреки че тези групи са най-застрашени, мерките са насочени към цялото население, за да се минимизират рисковете за здравето.

Проблемите с горските пожари усложняват ситуацията

Настоящата вълна от горещини настъпва в момент, когато Северна Македония се бори с множество горски пожари в различни части на страната. Тази ситуация допълнително усложнява дейността на службите за спешна помощ, които вече са подложени на сериозен натиск поради засилената необходимост от мобилизация и ресурсна подкрепа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...