Северна Македония: Ние водим с 14:0 срещу София

0
Християн Мицкоски: Скопие спазва 14 пъти повече правата на човека от София
Християн Мицкоски: Скопие спазва 14 пъти повече правата на човека от София Снимка: БГНЕС / Архив

Скопие спазва 14 пъти повече правата на човека от София

Християн Мицкоски, премиер на Република Северна Македония, отново постави на дневен ред въпроса за вписването на българите в Конституцията на страната. Според Мицкоски, македонското правителство няма да подкрепи тази промяна без съществени гаранции от Европейския съюз. В своето изказване, той акцентира върху необходимостта от реципрочност и защита на националните интереси.

„Твърди се, че правата на някого са забранени или ограничени, защото те не са част от преамбюлата на Конституцията. Ако това е така, коя е европейската институция, която следи чий права са ограничени и дали има нарушения. Това е Съдът за правата на човека в Страсбург. Ако проследите присъдите в региона, стигате до заключението, че има 14 присъди от тази авторитетна институция за македонската общност в България - че тя няма права, нейните права са ограничени или са нарушени. В същото време няма нито една присъда за българската общност в Македония. Това прави 14:0,“ заяви Мицкоски.

Мицкоски подчерта, че македонската общност в България е обект на системни нарушения на правата, докато няма доказателства за подобни нарушения срещу българската общност в Северна Македония. Той призова Европейския съюз да прояви същата настойчивост и към България, както към Северна Македония, за да се постигне реална реципрочност в отношенията.

Лидерът на ВМРО - ДПМНЕ изрази съмнение, че вписването на българите в македонската Конституция ще бъде последното условие за евроинтеграцията на страната, въпреки че подобни уверения са давани многократно в миналото. Според него, македонският народ е направил множество компромиси и изпълнил всички поставени изисквания, но въпреки това продължава да очаква конкретни действия от страна на Брюксел.

„От началото на 90-те години ние чуваме, че това е последното искане: Променихме знамето, банкнотите, териториалното разпределение в страната, имаше военен конфликт, няколко пъти променяхме Конституцията. Винаги посланието от Брюксел бе следното: Направете това и ще бъдете първенци в класа. За съжаление всички неща минаха, а ние продължаваме да седим в коридора и да чакаме някой да ни отвори вратата, да започнем да преговаряме,“ заяви македонският премиер.

Министър-председателят предложи "отложена промяна на Конституцията", която да се изпълни едва след ратификацията на протокола за членство в ЕС от парламентите на всички 27 държави-членки. Той подчерта, че Македония е направила достатъчно за своята евроинтеграция и сега е ред на Европейския съюз да направи същото.

Мицкоски заяви, че е влязъл в политиката не за лично обогатяване, а за да остави историческа следа чрез защитата на интересите на македонския народ. Той призова за прекратяване на текущата политика и подчерта необходимостта от нов подход, който да осигури реални резултати за Северна Македония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    фена на Путин
    Българската украина ! Нагли копелета, радикализирани до крайност, обнаглели от липсата на шамар през лицето. Но у нас има само педерасти, от които не може да се очакват шамари, освен гладко лазерно епилирани гъзове. С тях гъзове ще бием неправдата.
  • 4
    15
    голям кеф
    Външният им министър говори за денонсиране на договора с нас. А късмет де! Че и гърците ги чакат на гюме!
  • -1
    14
    Фък дъ РФ
    До 12 Русофилистичните отпадъци отново се подиграват с България и българският народ. Тези безродни боклуци, с лекота "газят" паметта на Героите ни за национално единение
  • -1
    13
    Запознат
    До 11 Да обвиняваш ЕС в грехове е типичната руска риторика. Според руската пропаганда, ЕС е "лош" и "замисля пъклени планове" срещу "мирна" русия, както и санкционира русия с "лоши", но помагащи за икономиката на педерацията.
  • 1
    12
    до 8
    На 19 ноември 1886 г. във в. “Свобода“(бр. 7) Стоянов публикува знаменитата си статия „Кой?“. Знаеш процедурата вече - отиваш в националната библиотека, искаш съответния брой на съответното издания и се запознаваш с реалните факти, ако разбира се ти е останала поне капчица българско самосъзнание, родолюбие и чест. В противен случай само доказваш на себе си (за останалите е ясно), че си анти-българин не зачитащ своята историческа памет, своите национални герои, своя национален суверинитет.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари