Сериалът "Частна детска болница" пак подцени публиката

1
От вторник насам гледаме новия сезон на сериала  - посредствен и зле скалъпен
От вторник насам гледаме новия сезон на сериала - посредствен и зле скалъпен

От вторник насам гледаме новия сезон на сериала - посредствен и зле скалъпен

Каква долнопробна история а, уважаеми зрители?! От вторник насам гледаме новия сезон на сериала "Частна детска болница". Посредствен и зле скалъпен - точно като преди две години, гласи коментар, публикуван в News.bg.

Най-напред на свое заседание служебното правителство разреши в София да се строи частната болница "Мама и аз". Не, тя няма да е детска, тя ще лекува пациенти "както от 0 до 18 години, така и след 18-годишна възраст".

Инвеститорът "Търговска лига - Глобален аптечен център" реанимира проекта си за многопрофилна болница по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла. Лечебното заведение ще е готово до 2 години, терен има - до летището, инвестицията е за 120 млн. лв.

Час-два след "щастливата" новина от правителственото заседание, Общественият съвет за изграждането на Национална детска болница излезе с позиция, в която настоя правителството на Главчев незабавно да даде обяснение за решението си. От съвета припомниха, че в София не достигат 123 лекари с педиатричен профил, а с медицинските сестри положението е още по-критично. Според тях частният проект "минира създаването на национална детска болница и поставя под въпрос всички поети ангажименти до момента".

След реакцията, която трябваше да се очаква, от Министерството на здравеопазването тутакси разпратиха до медиите уточняваща информация. Не са ги разбрали правилно. Болница "Мама и аз" няма да е детска, ще има само едно педиатрично отделение с 40 легла. Уточниха, че усилено работят по приоритета си - Национална детска болница.

Казаха, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) са дали положително становище за изграждането на частната болница, защото НЗОК има пари за още едно голямо лечебно заведение в София, а ИАМН е преценила, че още една болница няма да е излишна. Нищо че излишъкът от легла според Националната карта на дългосрочната нужда от здравни услуги в столицата е близо 3000 легла.

Не, не е чудно, че тези две институции са дали положително становище. Начело на НЗОК сега е "навреме" оттеглилият оставката си като зам.-управител на фонда Момчил Мавров (ГЕРБ), а председател на Надзорния съвет на Касата е Петко Стефановски (ГЕРБ). "Медицински надзор" пък се оглавява от протежето на Костадин Ангелов (ГЕРБ) - Иванка Динева, неосъществен управител на НЗОК, реабилитирана начело на медицинската ДАНС, както наричат ИАМН.

То и служебният министър Галя Кондева е номинация на същата партия.

Но да вървим нататък в пошлия сериал. След бурната реакция на Обществения съвет, граждански активисти и родители на следващия ден се развихри торнадо от ответни действия. Първи в ранните часове на 1 май реагираха от фондация "Даная" и обявиха, че ще съдят държавата за това решение. Малко по-късно от ПП-ДБ съобщиха, че дават въпросното решение на прокуратурата и ДАНС. Обади се и президентът, който препоръча депутатите да си контролират правителството и напомни, че теренът за национална детска болница и подробният устройствен план са заслуга на неговото служебно правителство с премиер Гълъб Донев. Президентът вероятно е забравил, че при същия премиер беше направен първият опит за пробутване на проекта "Мама и аз". Едно ли е да го помниш?

Разбира се, предизборно реагира и председателят на ДПС Делян Пеевски. И той призова правителството да отмени решението си.

"Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата. Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение", каза премиерът в сянка и пожела да узнае кой подведе Министерския съвет.

Служебният министър-председател Главчев, оставен сам на амбразурата, побърза да разпореди отмяна на решението от предишния ден, закани се да уволни здравния министър Галя Кондева. Защото, видиш ли, той не знае какво гласува правителството му. Главчев си изми ръцете и напусна терена на конфликта целият в бяло.

Тогава се обадиха инвеститорите от Търговска лига и хвърлиха вината върху медиите, които разпространяват "фалшиви новини". И те били притеснени за високата детска смъртност и категорично потвърдиха "безрезервната си подкрепа за изграждането на национална детска болница". Даже се отказаха от педиатричното отделение, заложено в проекта, обещаха да сменят и името на болницата. Може би на "Сърце и мозък"?

Инфарктният 1 май завърши с отмяна на скандалното решение и всички заспахме спокойно.

На другия ден стана още по-трагикомично. Оказа се, че са ни излъгали. Притисната от Обществения съвет и някои политически партии агенция "Медицински надзор" изнесе подробности за проекта "Мама и аз". Не било само едно педиатрично отделение, а и Детска пневмология и фтизиатрия, Детска ендокринология и болести на обмяната, Детска ревматология, Детска гастроентерология, Детска нефрология и хемодиализа, Детска клинична хематология и онкология, Детска кардиология, Детска хирургия, Неонатология. Излиза, че здравното министерство не е било съвсем наясно какво предлага, както не са били наясно и министрите от служебния кабинет какво гласуват.

Вие за какви ни мислите? Да бяхте почакали поне да забравим. Само преди две години гледахме същия филм. Пак служебно правителство изкара на дневен ред болница "Мама и аз".

Новината тогава събра на една маса педиатри, граждански организации и родители.

"Трябва ли ѝ на София болница с 400 легла при наличния леглови фонд? Отговорът е еднозначно "не". Това значи, че ще погребат всички останали градски клиники. Такава болница трябва да има специфичен статут и да е гарантирано, че ще може да осъществява тази грижа, в достатъчен обем, дългосрочно", каза тогава председателят на УС на Българската педиатрична асоциация проф. Иван Литвиненко.

Ако проектът се приеме, ресорното министерство ще трябва да поеме отговорността, обявиха участниците в съвместната пресконференция през 2022 г. Седмици по-късно решението за одобрение на проекта на Търговска лига беше отложено.

Прави ли ви впечатление, че "Мама и аз" изниква, когато управляват служебни правителства? Ами удобно е! Никоя партия не поема персонална отговорност за подобно решение. Не че е трудно да се досетим кой подпира този проект. Достатъчно е само да си спомним, че първият министър, допуснал разглеждането му, беше Асен Меджидиев, който никога не е бил далече от ГЕРБ.

Елементарно е някак, много се подценява публиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Капачка
    НАРОДЕ,събирайте капачки за ковьози и линейки за децата защото държавата няма пари,а има милиони за избори (всеки ден)за да могат"политиците" да си начешат егото.ДОКОГА?
  • 1
    1
    Балканеца
    В нашата кочина сме се нагледали на какви ли не циркове, от какви ли не колоуни. Но тази подигравка, не с кого да е, а с децата... това е вече върха на мършлящината. Гълъби разни, свинята, пп-тата и всичката измет минала през антинародното събрание, не могат да намерят пари за болница за децата. Но за крадене винаги намират. На не знам колко бавен огън трябва да се пекат в пъкъла.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари