Септемврийските пенсии: кога и как ще бъдат изплатени

5
Информация за графика на пощенските станции и датите на банковите преводи
Информация за графика на пощенските станции и датите на банковите преводи Снимка: Dunavmost

Информация за графика на пощенските станции и датите на банковите преводи

Националният осигурителен институт (НОИ) обяви, че изплащането на пенсиите за месец септември 2024 година ще започне на 9 септември, понеделник, и ще продължи до 20 септември, петък. Пощенските станции ще изпълняват своята работа съгласно утвърден график, който ще бъде обявен във всяка станция, а пенсионерите ще имат възможност да получат пенсиите си в този период.

Сумите за пенсии, които се изплащат по банков път, ще бъдат преведени на 9 септември, съобщиха още от НОИ. Според Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, пощенските станции изплащат пенсиите и добавките към тях между 7-о и 20-о число на месеца, но когато тези дати съвпадат с неработни дни, изплащането започва в първия работен ден след тях. Такъв е случаят през този месец, тъй като 7 септември се пада в събота.

НОИ също така информира, че паричните обезщетения за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за осиновяване на дете до 5-годишна възраст ще бъдат изплатени на 3 септември 2024 година, вторник. Институтът уточни, че е разрешен технически проблем, който временно засегна малка част от правоимащите лица.

Обезщетенията за безработица за месец август ще бъдат изплатени на 16 септември, понеделник.

НОИ редовно актуализира информацията за всички видове плащания към осигурените лица и пенсионерите, като графикът е достъпен на интернет страницата на института в секцията „Календар на плащанията“.

Средната месечна пенсия за осигурителен стаж и възраст за един пенсионер през юли 2024 година е 1030,84 лева. Това представлява увеличение с 13,6% или 123,39 лева спрямо същия месец на предходната година. Броят на пенсионерите за юли 2024 година е 2 045 966 души, което е с 15 717 (0,8%) повече в сравнение с юли 2023 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    09.09.1944 г.
    Бре,бре,брей... има символика.Да напомнят кой още ни обгрижва и ще продължава.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари