Семейство от Николово се върти в омагьосан спор с ВиК - Русе

3
Потърпевшите се въртят в омагьосан кръг с ВиК - Русе
Потърпевшите се въртят в омагьосан кръг с ВиК - Русе Видео: NOVA

Потърпевшите получават рекордни сметки за вода

Жителка на русенското село Николово е в продължителен спор с ВиК - Русе заради проблеми с водомера си. Магда Маринова, дъщеря на 87-годишната Марийка Маркова, споделя, че водомерът в дома на семейството не отчита коректно потреблението на вода, което ги довежда до поредица от трудности.

Маринова подава възражение към водоснабдителното дружество, а те я насочват да потърси метрологична експертиза от независима лаборатория. Резултатите от проверката потвърждават, че водомерът наистина не измерва правилно потреблението на вода. „Данните показват по-ниско потребление от реалното, но самият уред не е пригоден за измерване на студена вода”, обяснява тя.

След половин година, и с нов водомер, проблемите обаче не спират. „С новия водомер за 35 дни ни бяха отчетени 90 кубика вода. Какво мислите по въпроса? Предишният водомер не беше точен, а сега и новият. Според мен целият партиден номер на водомерите не е подходящ за измерване на студена вода,” продължава Маринова.

Семейството разполага с басейн, който събира 6 кубични метра вода. Според съпруга на Маринова, те използват водата от басейна за поливане на градината. Възрастната стопанка на дома добавя, че дори не полива цветята си, което още повече затруднява обяснението за голямото потребление на вода.

В писмен отговор до NOVA от ВиК - Русе поясняват, че метрологичната проверка на сваления водомер е установила грешка от -10.36 %, което означава, че водомерът е отчитал по-малко потребление от реалното. Според ВиК, отклонението в отчетите е в ущърб на дружеството, а не на домакинството на Марийка Маркова.

Магда Маринова настоява ВиК - Русе да възстанови средствата, които тя е платила за метрологичната проверка и за повредения водомер, въпреки че той е собственост на дружеството. От водоснабдителното предприятие обаче уточняват, че могат да възстановят само разходите за проверката, но не и за водомера. Причината е, че според общите условия на дружеството, ако при експертизата уредът бъде отворен и разглобен, внесеният депозит остава в полза на ВиК, защото водомерът става негоден за по-нататъшна употреба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    15
    Запознат бесарабски гей
    Когато наебат и обесят куросмук зеленски всичко ще се оправи
  • 2
    14
    до 13
    Русе е 15-16 град по големина в България. Русе е по-малък от Търново, но все още по-голям от Разград.
  • 0
    13
    Отговор
    До 11 Защото Русе е 5-ти по големина град в България!
  • 0
    12
    Ебачът на Путин
    Като падне Путин , всичко ще се оправи.
  • 1
    11
    до Запознат
    И защо Разград да завижда на 50 хилядния Русе? Че имаме в Русе по-големи заплати ли, по-чист въздух ли, по-голямо население ли, по-известен отбор ли?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари