Сеизмолог: Земетресението край Вранча е най-силното за тази година

1
Най-мощното земетресение за 2024 година разтърси района на Вранча
Най-мощното земетресение за 2024 година разтърси района на Вранча

Най-мощното земетресение за 2024 година разтърси района на Вранча

Вчера в 17:40 часа сеизмолозите регистрираха силно земетресение с магнитуд 5,3 в района на Вранча, Румъния. Трусът, с епицентър на дълбочина 130 километра, се оказа най-мощният в региона от началото на годината, според информация от Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките.

Доцент Пламена Райкова, експерт от НИГГГ, коментира събитието, подчертавайки, че сеизмичната активност е типична за този район.

"За този район през цялата година се регистрират събития годишно с магнитуд над 3 и са около 40-50, съответно с магнитуд над 4 - между 6-7, като 5,3 е най-силното за 2024 година. Такъв тип събитие е регистрирано през 2022 година с магнитуд от 5,1", поясни доцент Райкова.

Експертът успокои, че при подобни стойности на магнитуда не се очакват поражения по сградите. Въпреки това, трусът е бил усетен в някои части на България, включително в градовете Русе и Силистра, където жители споделиха своите впечатления в социалните мрежи.

Важно е да се отбележи, че на територията на България не са регистрирани земетресения в деня на вранчанския трус. Това обаче не означава, че страната ни е напълно спокойна в сеизмично отношение.

Само преди дни, на 11 септември, бяха отчетени две по-слаби земетресения в Южна България. Първото, с магнитуд 2,2, беше регистрирано на 1,6 километра от град Велинград. По-рано същия ден сеизмографите отчетоха и трус с магнитуд 2,5 в близост до град Сандански. Епицентърът на това земетресение беше локализиран на 7,3 километра източно от град Мелник, на дълбочина 17 километра.

Тези събития напомнят за важността на постоянния мониторинг и готовността за реакция при сеизмична активност, както в България, така и в съседните ѝ региони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари