Седем предложения за нов български еврокомисар

0
Служебният премиер вече разговаря с първите трима кандидати
Служебният премиер вече разговаря с първите трима кандидати

Служебният премиер вече разговаря с първите трима кандидати

България се намира на прага на едно от най-важните си решения за годината, след като остава само един ден до крайния срок за изпращане на две предложения за нови представители в Европейската комисия. Шестте парламентарно представени формации, които носят отговорност за номинациите, излъчиха седем предложения вместо очакваните шест, което подчертава сложността на процеса.

Още във вторник премиерът Димитър Главчев проведе срещи с първите номинирани кандидати. Те са Екатерина Захариева, предложена от коалицията ГЕРБ-СДС, Велислава Петрова, номинирана от "Има такъв народ", и Искра Михайлова от ДПС. Номинацията на Михайлова предизвика известни противоречия дори в рамките на собствената ѝ партия, което може да усложни шансовете ѝ за финално одобрение.

Следващият ден донесе и нови предложения от останалите парламентарни групи. Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" излъчи бившия министър на околната среда и водите Юлиян Попов, докато "Възраждане" предложи икономиста Виктор Папазов. БСП, чрез своето Изпълнително бюро, представи две кандидатури – на Драгомир Стойнев и на евродепутата Цветелина Пенкова.

Премиерът Главчев има изключително важната задача да разговаря с всички предложени кандидати и да избере двама от тях – един мъж и една жена, които ще бъдат представени на Брюксел най-късно в петък. Изборът трябва да отразява баланс между полове и професионални компетенции, като целта е да се намерят най-добрите представители за страната ни в Европейската комисия.

Очаква се до 11 или 12 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат новите членове на комисията, което ще сложи край на дългия процес на номинации и ще отвори нова глава в европейската политика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари