Сдружение "Ангели на пътя" сигнализира за скандално поведение на прокурор

0
Прокурорът по делото за смъртта на Стефан Идакиев, според близките на жертвата, е изнесъл "защитна пледоария, насочена към пълното оправдаване на пътния убиец"
Прокурорът по делото за смъртта на Стефан Идакиев, според близките на жертвата, е изнесъл "защитна пледоария, насочена към пълното оправдаване на пътния убиец" Снимка: БГНЕС

Български прокурор в ролята на спомагателен адвокат на български пътен убиец не е прецедент, а обичайна практика от години!

Сдружение "Ангели на пътя", обединяващо родители и близки на загинали и пострадали в пътнотранспортни произшествия (ПТП) млади хора, отправи остро отворено писмо към ключови институции в България. Писмото е провокирано от развитието по делото за трагичната смърт на 20-годишния Стефан Идакиев от Перник.

Фактите по случая

На 14 май 2023 година, Стефан Идакиев пътува като пътник в служебен микробус. Превозното средство катастрофира на 6-тия километър на магистрала "Струма", след отбивката за Мало Бучино, падайки от мост в дере. В резултат на инцидента, Стефан и негов колега са тежко ранени. След 28-дневна борба за живот, на 10 юни 2023 година, Стефан губи битката в реанимацията на болница "Пирогов".

Обвинения към шофьора

Според свидетелски показания, шофьорът на микробуса е управлявал превозното средство при изключително рискови условия:

  • Време на инцидента: 4 часа сутринта
  • Метеорологични условия: проливен дъжд и намалена видимост
  • Скорост на движение: между 140 и 150 километра в час при ограничение от 70 км/ч
  • Рисково поведение: двойно изпреварване и рязка смяна на лентите

Критика към правосъдната система

Сдружението отправя остра критика към българската правосъдна система, обвинявайки я в неизпълнение на основните ѝ функции:

  1. Превъзпитание на осъдените
  2. Превенция на бъдещи престъпления
  3. Възпитателно въздействие върху обществото

Те твърдят, че вместо да изпълнява тези функции, системата поощрява пътните нарушители чрез леки и условни присъди.

Статистика и икономически последствия

Писмото посочва тревожна статистика:

  • 1999 година: 9045 ранени при население от 8,2 милиона
  • 2023 година: 9090 ранени при население от 6,4 милиона

Сдружението подчертава и икономическите последици от пътнотранспортните произшествия:

  • Загуба от всеки загинал: приблизително 2,2 милиона евро
  • Годишни загуби от ПТП: около 10 милиарда лева

Конкретни обвинения към прокуратурата

"Ангели на пътя" отправя сериозни обвинения към част от българските прокурори, твърдейки, че те действат като "допълнителни, и то безплатни, държавни адвокати на пътните убийци". Конкретно се посочва поведението на прокурора по делото за смъртта на Стефан Идакиев, който според близките на жертвата, е изнесъл "защитна пледоария, насочена към пълното оправдаване на пътния убиец" на 7 октомври 2024 година. "Т.е. към получаването на поредната условна присъда, каквато е обичайната практика на българските съдии. Според майката на убития, този човек, срам за професията си, даже не си е направил труда да използва собствени думи, а е цитирал жалбата на убийцата, като дори я е доукрасил! Български прокурор в ролята на спомагателен адвокат на български пътен убиец не е прецедент, а обичайна практика от години! Престъпната и корумпирана правосъдна система струва на българските данъкоплатци 1,2 милиарда годишно, т.е. жертвите и семействата им си плащат за това, бъдещите им убийци да бъдат оправдавани!"

Искания на сдружението

  1. Пълна проверка на дейността на въпросния прокурор, както по конкретното дело, така и по останалите му случаи
  2. Публично оповестяване на причините за поведението на прокурора
  3. Цялостна реформа в правосъдната система с цел по-ефективно справяне с пътнотранспортните престъпления

Писмото завършва с емоционален апел към институциите да предприемат незабавни действия за промяна на статуквото и предотвратяване на бъдещи трагедии на пътя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари