Създаване на облаци: Ново оръжие срещу сушата в България

0
Румъния, която вече прилага технологията за създаване на облаци, е добър пример за България
Румъния, която вече прилага технологията за създаване на облаци, е добър пример за България Видео: NOVA

Румъния, която вече прилага технологията за създаване на облаци, е добър пример за България

Въпросът дали изкуствено създадени облаци могат да ни помогнат при пожари и за напояване на земеделските площи става все по-актуален. От Българския фермерски съюз настояват, че България трябва да започне да прилага технологията за засяване на облаци. Според браншовата организация, изваляването от създадени облаци е в интерес на напояването и на земеделието като цяло.

Иновационната идея е вдъхновена от успешни опити в други страни като САЩ, Канада, Обединените арабски емирства и Китай. Дори съседна Румъния вече има натрупан опит в тази област, показвайки, че технологията е приложима и в нашия регион.

„Опитът на редица държави показва, че при третиране на облаците можем да достигнем до 10-15% изваляване. Това само по себе си няма да е някаква панацея за решаване на проблемите с напояването, но е предпоставка да напълним язовирите и чрез каналната мрежа тази вода да може да стигне до хората и да има вода и за напояване,“ заяви в ефира на „Събуди се“ председателят на Български фермерски съюз Георги Стоянов.

Стоянов подчертава, че изкуственото засяване на облаци може да бъде ефективен метод за допълване на традиционните методи за напояване, особено в периоди на засушаване. Според него, инвестицията в подобни технологии ще се изплати чрез по-доброто управление на водните ресурси и повишаване на добивите в земеделието.

Други страни вече са направили значителни крачки напред в тази област. В САЩ и Канада технологията за засяване на облаци се използва от години, като са постигнати добри резултати в увеличаване на валежите. В Обединените арабски емирства и Китай също се наблюдава значително повишаване на ефективността на напояването и справянето с периодите на суша.

Румъния, която вече прилага технологията за създаване на облаци, е добър пример за България. Опитът на северната ни съседка показва, че инвестициите в тази област могат да донесат значителни ползи. Румънските фермери вече отчитат положителни резултати, което засилва увереността в ефективността на метода.

Според Георги Стоянов, засяването на облаци е важна стъпка към устойчивото развитие на земеделието в България. Той подчертава, че за да се постигнат добри резултати, е необходима подкрепа както от държавата, така и от частния сектор. Инвестициите в научни изследвания и технологии трябва да бъдат приоритет за страната, за да се гарантира устойчивостта на водните ресурси и да се осигури стабилност на земеделското производство.

Председателят на Български фермерски съюз отбеляза също така, че засяването на облаци може да помогне и при борбата с горските пожари. Допълнителните валежи могат да намалят риска от възникване на пожари и да помогнат в борбата със стихията, когато вече са възникнали огнища.

Иновациите в земеделието са ключът към справянето с предизвикателствата на климата и нарастващото търсене на храни. България трябва да се възползва от опита на други държави и да приложи най-добрите практики, за да осигури по-добро бъдеще за своите фермери и за страната като цяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Мисля,мисля
    Чудя се и все стигам до извода колкото и да не ми се иска така да е: Тези мърши от местното и централното управление на държавата не можем да ги махнем без кривак или сап от лопата.Разберете хора,това е положението.ГЕРБ,СДС,ДБ,БСП,ПП и на майка им шутката от един гъз са излезли.Голямо дърво трябва и съдилища и затворища.Конфискация на имоти и средства с неизяснен произход.Как да ги учиш да спират с яденето на говната? Като кюпеци да.....
  • 3
    7
    Към 6 ти
    Как се възстановява нещо строено,правено и полагано с доброволен,безплатен,бригадирски и войнишки труд,години наред? Как се възстановява? С коя сила и средства? Гербаджиите оставиха земята да съхне за капка вода.Но като гледам менторите на тая работа и участниците в туй деяние и те бавно но сигурно съхнат и процесите нямат спиране.Няма ненаказано зло и невъзнаградено добро,а те доста злини сковаха от алчност,лешперщина,мързел и готованство.Милиционерско доносническа им работа.
  • 3
    6
    Пореден напор за гепене
    на пари чрез съмнителни и пълни с химия изм ишльотини .Възстановете напоителни системи и ще бъде ОК.Трябва ли да гоним дивото, вместо да си върнем питомното?
  • 1
    5
    The Azores
    The Passenger. How are you Mr. Noon
  • 12
    4
    **********************************************************
    Оня мършавият екскремент Нунев, знае най-добре кой наряза тръбите и унищожи помпените станции на Напоителни системи.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари