Съюзът на съдиите настоя за временна комисия в НС по случая "Нотариуса"

1
Една от най-важните цели на НС е борбата с мрежите за влияние в съдебната система, заявяват от организацията
Една от най-важните цели на НС е борбата с мрежите за влияние в съдебната система, заявяват от организацията Снимка: Facebook

Една от най-важните цели на НС е борбата с мрежите за влияние в съдебната система, заявяват от организацията

Първата сесия на новия парламент започна с обещания за отговорно управление, но остават сериозни проблеми, с които трябва да се справи. Една от най-важните му цели е борбата с мрежите за влияние в съдебната система, разкрити в началото на годината, заявяват още от организацията.

Магистратите настояват 50-ото Народно събрание да създаде нова временна комисия, която да довърши започнатото.

Според тях са нужни са следните стъпки:

  • Разширяване на обхвата на разследването: Освен групата на Божанов, трябва да се проучат и други случаи на влияние върху магистрати, като "кръгът Осемте джуджета" и частните клубове за магистрати.
  • Анализ на събраните материали: Комисията трябва да получи достъп до документите, изисквани от Прокуратурата, МВР, ДАНС, КПК и ВСС, и да ги анализира в съвкупност с протоколите от изслушванията.
  • Изслушване на ключови фигури: Задължително е да бъдат изслушани бившият главен прокурор Сотир Цацаров, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, както и членовете на групата на Божанов - адвокатите Велимир Атанасов, Калин Чанков и Емил Писков.

"Само чрез цялостно и прозрачно разследване може да се гарантира, че ще бъдат извършени реални реформи в съдебната система. Очакваме 50-ото Народно събрание да поеме отговорност и да осигури правосъдие, което е честно, ефективно и равно за всички български граждани", пише още в позицията. Изслушването на доклада за Нотариуса от Съдийската колегия на ВСС се провали.

"В противен случай върховенството на правото, което е не само основна европейска ценност, но и основата на държавността, ще остане под въпрос", заявиха още от Съюза на съдиите в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари