Съветът на Европа призова Румен Радев да спре поправките за ЛГБТ в училищния закон

0
Комисарят по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви, че е дълбоко обезпокоен
Комисарят по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви, че е дълбоко обезпокоен Снимка: Майкъл О'Флеърти / Facebook

Комисарят по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви, че е дълбоко обезпокоен

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти изрази дълбоката си загриженост относно приетия от българския парламент закон, който забранява "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата. В своето изявление, направено в социалната мрежа "Еск", О'Флеърти апелира към президента Румен Радев да не подписва този закон и призова българските власти да се фокусират върху борбата с дискриминацията и враждебната риторика срещу ЛГБТ+ общността.

Новият закон, който беше приет миналата сряда с голямо мнозинство, е предложен от проруската крайнодясна партия "Възраждане". Законът забранява "насърчаването" на "нетрадиционна сексуална ориентация" и на полова идентичност, която е "различна от биологичната". Според поддръжниците на закона, това е необходимо за защита на традиционните семейни ценности в България.

Противниците на закона, включително адвокатът на ЛГБТ+ асоциацията "Действие" Деница Любенова, твърдят, че това законодателство е част от по-широка "културна война" и е прокарано под влиянието на актуални събития, като например Олимпийските игри в Париж, където въпросът за сексуалните малцинства бе поставен на дневен ред.

Православната църква също е изразила критика към някои аспекти на откриването на игрите, като се противопостави на участието на спортисти като алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю-тин, които са били обявени за "представители на другия пол".

Междувременно, вътрешнополитическата сцена в България е белязана от сериозна нестабилност. Страната ще се изправи пред поредни избори тази есен, седми поред от 2021 година насам. Общественото мнение в България продължава да бъде враждебно към ЛГБТ+ общността, като страната все още не признава нито браковете, нито гражданските съюзи между хора от един и същи пол.

Реакциите срещу новоприетия закон обаче не закъсняха. Над 7000 граждани и 76 неправителствени организации внесоха днес петиция до президента Румен Радев, с искане да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Тази инициатива беше организирана от Фондация "Будителките" и Младежка ЛГБТ организация "Действие".

Сред критиците на закона е и българският политик и евродепутат Радан Кънев, който заяви във "Фейсбук", че ще предприеме действия в Европейския парламент и пред Европейската комисия за оценка на съответствието на този закон с правото на Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 17
    7
    Виктор
    Не давам българските деца на педераси!
  • 22
    6
    По снимките ще ги познаете
    Този комисар по правата на човека Майкъл О'Флеърти си е баш педераст.
  • 25
    5
    Майкъле,
    Много ти здраве от мен. Длъжен си да защитиш и моите права като човек и на останалите с традиционно поведение и начин на живот. А ние все още сме няколко милиона. Защо винаги браните малцинства, както и Хелзинския комитет.Правото в случая е на мнозинството, на отреденото от БОГ и на моралните ценности на традиционното семейство. Поздрави и на Радан, нищо лично. Принципи и убеждения многовековни.
  • 23
    4
    Русенлия
    Марш бе педерунгел! Стой си там в евроклоаката, с кур в гъза и недей да се безпокоиш за България и българските деца!
  • 32
    3
    Господа и госпожи,
    А правата на децата ни? Те нямат такива според вас.А вие изобщо имате ли деца? Кой ви позволява да се намесвате във възпитанието в предучилищна и ранна училищна възраст? Това трябва да решат родителите. Радан Кънев, ако и да е юрист, не постъпва морално, нито хуманно спрямо нас и българското семейство. Не ни разпъвайте на кръст, не притискайте Президента. Не сме ничия собственост, нали Р.Кънев??? Не ни размахвай пръст.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари