Сатурн ще бъде най-близо до Земята този уикенд

0
Любителите на астрономията ще могат да видят пръстените на планетата
Любителите на астрономията ще могат да видят пръстените на планетата

Любителите на астрономията ще могат да видят пръстените на планетата

В нощта срещу 8 септември любителите на астрономията ще имат възможност да наблюдават Сатурн в най-добри условия. Планетата ще достигне най-близката точка до Земята по време на своята орбита. Това събитие е известно като "противостоене" и ще се случи точно в 07:35 часа българско време в неделя, посочва „Гид на любителя астроном 2024 г.”.

Според авторитетния справочник, Сатурн ще бъде в опозиция на Слънцето – позиция, която го прави особено ярък и забележим в небето. Пенчо Маркишки, физик от катедра „Астрономия” в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Института по астрономия при БАН, пояснява, че противостоянието е моментът, в който външните планети – от Марс до последната в Слънчевата система – са най-близо до Земята и се виждат през цялата нощ.

Тази година, нощта срещу 8 септември е най-добрата възможност за наблюдение на Сатурн. Въпреки това планетата ще остане видима в небето до края на септември, като се движи бавно през съзвездието Водолей”, коментира Маркишки пред БТА. Той добавя, че сутринта на 8 септември Сатурн ще бъде на разстояние 1 милиард 295 милиона километра от Земята, след което ще започне постепенно да се отдалечава.

Астрономът обръща внимание, че тези противостояния са чудесен повод да привлечем вниманието на децата и учениците към тайните на Вселената. „Тези явления не носят никакви специални предсказания, както често твърдят астролозите. Сатурн е ярка планета и може да бъде видяна с невъоръжено око като звездообразен обект”, уточнява той.

За да се види и пръстенът на планетата, Маркишки препоръчва използването на телескоп или зрителна тръба с увеличение поне 30 пъти. „При увеличение от 100 пъти или повече, зрелището ще бъде наистина впечатляващо”, добавя той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари