САЩ одобриха продажба на ракети "Джавлин" на България за 114 милиона долара

0
"Джавлин" са управляеми противотанкови ракети
"Джавлин" са управляеми противотанкови ракети Снимка: Асен Игнатов / Архив

Ракетните системи "Джавлин" са известни със своята ефективност срещу бронирани цели и са широко използвани от армиите на НАТО

България получава зелена светлина за придобиване на ракети "Джавлин" от САЩ.

Държавният департамент на Съединените американски щати даде своето одобрение за потенциална продажба на ракетни системи "Джавлин" (Javelin FGM-148F) на България. Сделката, която включва ракетите и съпътстващото оборудване, е на обща стойност 114 милиона долара, съобщи Пентагонът.

Тази информация идва в контекста на по-широк план за модернизация на българските въоръжени сили. На 8 август 2024 година Народното събрание взе решение за реализиране на мащабен Проект за инвестиционен разход (ПИР), озаглавен "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада".

Проектът предвижда изпълнението на три отделни договора. Първият е за придобиване на бойни машини "Страйкър", вторият - за артилерийско и стрелково въоръжение, а третият - за управляеми противотанкови ракети "Джавлин". Именно този трети договор получава сега одобрението на американската страна.

Ракетните системи "Джавлин" са известни със своята ефективност срещу бронирани цели и са широко използвани от армиите на НАТО. Тяхното придобиване ще повиши значително противотанковите способности на българската армия и ще допринесе за по-добрата ѝ съвместимост със съюзническите сили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    10
    Мухахахахаха
    До 9 По вероятно е камила да мине през иглено ухо, спрямо русофилистик да замине да живее в кочината. Факт - българи подкрепиха Украйна във войната срещу аресора пРоZZия, но нито един русофил не отиде да "помогне" на кочината. Силата на мурZZилажа е склит зад клавиатурите, да ръси простотии и кухи хвалебстввия за мизерната азиатска педерация.
  • 0
    9
    xaxaxax
    https://www.dnevnik.bg/sviat/2024/09/20/4678919_rusiia_razreshi_na_bulgari_predpochitashti_neinite/ Хайде, мурзилки, днес за вас е празник! Стягайте куфара и отивайте в рая, далече от омразния ви еврогейски союз :D
  • 0
    8
    Българин
    До 6 Не ти отърва истината ?! Не ви харесват либералните ценности, Путин дава визи, ако предпочитате руските?! Чужденци, които искат да се преместят в Русия, защото споделят руските ценности пред тези в собствените си страни, могат да кандидатстват за временно пребиваване, без да знаят руски език и история. Това се посочва в указ на президента Владимир Путин, публикуван в понеделник, съобщава "Интерфакс".
  • -1
    7
    фена на Путин
    Ще ги врем в гъзовете на педерастите. За там най-голяма възбуда ще донесат. За друго не са много полезни. Още повече, че на братята танковете не се трогват много от тях. Удрят ги и те си продължават.
  • 0
    6
    До ф 16
    Говедо скопено , затвори си плювалника, че вони.Колко ти дават , продажно копеле да рекламираш американското ? Подготви си лайняната уста за нови свирки, ти друго не можеш.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари