САЩ: Иран се готви да нападне Израел

0
Израелските сили за отбрана повишават готовността си след предупреждение от САЩ
Израелските сили за отбрана повишават готовността си след предупреждение от САЩ Снимка: Асен Игнатов / Архив

Израелските сили за отбрана повишават готовността си след предупреждение от САЩ

Съединените американски щати разполагат с разузнавателна информация, според която Ислямска република Иран планира мащабна атака срещу Държавата Израел в близко бъдеще. Тази тревожна новина беше съобщена от Британската радиотелевизионна корпорация (Би Би Си), позовавайки се на източници от администрацията на Белия дом.

Високопоставен служител от американското правителство, пожелал анонимност, коментира ситуацията с думите: "Директна военна атака от страна на Иран срещу Израел ще има тежки последици за Иран". Той подчерта подкрепата на САЩ за Израел, заявявайки, че страната му застава зад "отбранителните приготовления за защита на Израел от тази атака".

Тази ескалация на напрежението идва след предишна атака на Иран срещу Израел през април тази година. Тогава голяма част от изстреляните ирански ракети бяха неутрализирани от противовъздушната отбрана на водената от САЩ коалиция, докато други се провалиха още при изстрелването или по време на полет.

В отговор на тези сведения, говорителят на Израелските сили за отбрана (ИСО), Даниел Хагари, заяви, че към момента не са регистрирани конкретни въздушни заплахи от страна на Иран. Въпреки това той потвърди, че израелската армия е в състояние на повишена бойна готовност и предупреди, че евентуална иранска атака би имала сериозни последствия.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се обърна към нацията чрез видеообръщение, призовавайки гражданите да следват стриктно инструкциите за безопасност, издадени от командването на вътрешния фронт. В своето обръщение той подчерта, че Израел се намира "в разгара на кампания срещу иранската ос на злото".

Нетаняху изрази решимостта на правителството да осигури завръщането на жителите от северните райони на страната в техните домове, но същевременно предупреди за "големи предизвикателства", които предстоят. Той завърши обръщението си с призив за единство: "Заедно ще се борим и заедно ще победим".

Тази ситуация поставя на изпитание не само дипломатическите отношения между Иран и Израел, но и стабилността в целия Близък изток. Международната общност следи внимателно развитието на събитията, докато световните лидери призовават за деескалация и мирно разрешаване на конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари