Сърбия започва процедурата по въвеждане на задължителна военна служба

2
Службата ще има продължителност от 75 дни
Службата ще има продължителност от 75 дни

Службата ще има продължителност от 75 дни

Сръбското правителство взе ключово решение по време на специално заседание снощи, като разпореди на Министерството на отбраната да стартира процедура за възстановяване на задължителната военна служба. Това стана ясно от информация, предоставена от сръбската телевизия "Б92". Военната служба в Сърбия бе отменена през 2011 година, но сега ще бъде възобновена с продължителност от 75 дни.

Премиерът на страната Милош Вучевич потвърди, че президентът Александър Вучич е дал одобрението си за това предложение. Според думите на Вучевич, до края на следващата седмица се очаква Вучич, в ролята си на главнокомандващ, да присъства на заседание на правителството, на което официално ще бъде внесено предложение за промяна на закона, отменил задължителната служба.

„Мисля, че до края на следващата седмица президентът на Сърбия ще бъде поканен като главнокомандващ да присъства на заседание на сръбското правителство, на което ще бъде прието предложение за допълнение на закона, с който отменихме задължителната военна служба, и ще я определим на 75 дни“, заяви премиерът.

Намерението на сръбските власти е новият ред да влезе в сила в средата на следващата година. По този начин правителството планира да включи нови наборници, като обмисля как да ги разпределя в организационни единици на армията и Министерството на отбраната, в зависимост от придобитите им технически умения.

На същото заседание бяха обсъдени и редица мерки, свързани със защитата на сърбите в Косово и националните интереси на Сърбия. Премиерът Вучевич подчерта, че правителството е приело решение, което изисква от всички министерства да прилагат мерки за правна и социално-икономическа защита на сръбското население в Косово. Тези действия са свързани с възстановяване на ситуацията, която е съществувала преди едностранните действия на косовското правителство под ръководството на Албин Курти.

Една от най-важните мерки, посочени от Вучевич, е създаването на специална прокуратура, която ще преследва лицата, извършили престъпления срещу сърби и сръбско имущество в Косово. „Ние искаме да знаем отговорността на всеки, който извършва насилие срещу сърби, срещу сръбско имущество“, подчерта премиерът.

Освен това сръбското правителство планира да внесе искане в парламента за обявяване на невалидност на всички актове, които противоречат на договореностите, постигнати между преговарящите страни след провъзгласяването на независимостта на Косово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари