Самотен баща с ампутиран крак се нуждае спешно от помощ

0
Дарителска кампания за самотен баща с рядко заболяване
Дарителска кампания за самотен баща с рядко заболяване

Дарителска кампания за самотен баща с рядко заболяване

Фейсбук групата "Татковците на София" организира поредна благотворителна инициатива в подкрепа на 50-годишния Светлозар Дончев - самотен баща на две деца, диагностициран с рядкото заболяване на Бюргер (Buerger's Disease). Кампанията цели да събере средства за неговото лечение и рехабилитация след извършена ампутация.

Светлозар Дончев е един от малкото хора в България, страдащи от болестта на Бюргер. От 2019 година той води непрестанна битка за запазване на крайниците си. Преди диагнозата, Дончев е имал стабилна работа, с която е осигурявал прехраната на двете си деца, за които се грижи сам след тежък развод.

Заболяването обаче драстично променя живота му, правейки го нетрудоспособен с 91 процента трайно намалена работоспособност, определена от ТЕЛК. Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че животоспасяващата терапия на Светлозар не се покрива от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това го поставя в невъзможност да си осигури не само скъпоструващите медикаменти, но и основни нужди като храна, облекло и учебни пособия за децата си.

В този критичен момент "Татковците на София" проявяват солидарност и организират няколко последователни дарителски кампании. Благодарение на тях са събрани средства за лекарства, дрехи, храна, както и за покриване на месечните разходи за наем и битови сметки на семейството.

Въпреки усилията да се предотврати ампутацията на крайниците му, състоянието на Светлозар, както го наричат в групата, се влошава. През последните месеци той губи голяма част от пръстите на ръцете и краката си. В края на миналата седмица здравословното му състояние рязко се влошава, налагайки спешна хоспитализация. Лекарите констатират необходимостта от спешна ампутация на дясното му стъпало, която е извършена във вторник.

В момента Светлозар се нуждае от интензивна рехабилитация, ежедневни превръзки, болкоуспокояващи и специфични медикаменти. Следващите два месеца са от решаващо значение за неговото възстановяване и ще определят дали ще се наложи ампутация и на лявото му ходило.

За цялостното лечение и рехабилитация на Светлозар през този критичен двумесечен период са необходими приблизително 10 000 лева - сума, с която той не разполага.

В отговор на тази спешна нужда, "Татковците на София" отново се мобилизират и стартират нова дарителска кампания. Те призовават всеки, който има възможност, да помогне на Светлозар и семейството му в този тежък момент.

За желаещите да подкрепят каузата, във Фейсбук групата са публикувани банковите сметки на Светлозар Дончев:

  • IBAN: BG26SOMB91301036661102
  • BIC: SOMBBGSF
  • Титуляр: Светлозар Николов Дончев
  • Revolut: @svetloehzp
  • Сметка в EasyPay: BG02ESPY40040022598974
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари