Самолет на "Газпром" се разби край Москва

0
При инцидента няма оцелели
При инцидента няма оцелели Снимка: Gianluca / X

При инцидента няма оцелели

В събота, 12 юли 2024 година, самолет Superjet-100 на компанията "Газпром" се разби в Коломенския район на Московска област по време на изпитателен полет след планов ремонт. Инцидентът бе потвърден от руските медии, цитирани от БГНЕС.

Самолетът е собственост на "Газпром". Той е бил в планов ремонт. Според информацията днес е извършен изпитателен полет. На борда е имало само екипаж от трима души,” съобщиха руските медии.

Кой се е намирал на борда?

На борда на самолета са се намирали пилоти от компанията за граждански самолети "Сухой". Те са излетели от летище Жуковски за прелитане до московското летище Внуково. За съжаление, по предварителна информация всички трима пилоти на борда са загинали.

“По предварителна информация са загинали трима пилоти. Всички, които са били на борда”, съобщиха от службите за спешна помощ.

Мястото на катастрофата

Самолетът се е разбил в гориста местност в Коломенски район, който се намира на около 60 километра югоизточно от Москва. На снимки и видеоклипове, споделени в социалните мрежи, се вижда как от мястото на катастрофата се издига сив дим, което допълнително засилва драматичността на инцидента.

Разследването

Руските следователи незабавно започнаха наказателно разследване на катастрофата. Причините за инцидента все още не са установени, но се очаква разследването да разкрие повече информация в следващите дни.

Какъв е самолетът Superjet-100?

Sukhoi Superjet 100 (първоначално означение RRJ – Russian Regional Jet) е проект на компанията „Граждански самолети Сухой“ за разработка и производство на руски регионален пътнически самолет. Самолетът е проектиран в две варианта – за превоз на 75 и на 95 пасажери на разстояние до 4400 километра, с възможности да замени вече остарелите „Ту-134“ и „Як-42“.

Производството на самолета се осъществява в авиационен завод, специално създадена производствена база в град Комсомолск на Амур. До края на 2009 година са произведени четири екземпляра от пробната серия от шест машини, които са в процес на летателни изпитания.

Технически характеристики

Разработката на самолета се извършва от КФ ЗАО „Граждански самолети Сухой“ с чуждестранен капитал и техническата помощ на Boeing. Авиониката е разработена от френската компания Thales, системата за управление е Liebherr, а двигателят – PowerJet. Тези сътрудничества подчертават международния характер и високите стандарти на проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари